fbpx

Már nem veszélyeztetettek a tibeti antilopok – papíron

0

Levették a tibeti antilopokat a veszélyeztetett fajok listájáról, de az állatvédők a jövőben sem veszik le a szemüket róluk. Majdnem a luxus sál okozta a vesztüket.

A környezetvédelmi minisztérium és a kínai tudományos akadémia közösen készített jelentése szerint „a hatékony védelemnek köszönhetően jelenleg már körülbelül 200 ezer tibeti antilop él a Csinghaj-Tibet-fennsík térségében, létszámuk pedig folyamatosan növekszik”. Mai népességük nagyjából ismét az 1997-es populációnak felel meg.

Ezek az állatok többnyire a nyugati országrészben honosak, Csinghaj tartományban, Hszincsiangban és Tibetben. Körülbelül a 80 százalékuknak otthona Csangtang térsége Észak-Tibetben. Keresett, kincset érő szőre miatt, amely a világon a legfinomabb gyapjú alapanyaga, az orvvadászok az 1990-es évek második felében gátlástalanul irtani kezdték őket, az állomány létszáma hirtelen jelentősen megfogyatkozott. A 2000-es évek elejére mindössze körülbelül 70 ezer tibeti antilop maradt.

A vadászok azt is megfigyelték, hogy ha az éjszaka sötétjében rájuk reflektoroznak, az állatok nem tudnak kiszabadulni a fénycsóvából. Ezért előfordult, hogy egy-egy alkalommal száz-kétszáz állatot is lemészároltak. A vadászok az antilop bőrét többnyire teherautóval Nepálba és Indiába szállították, ahol megkezdték a feldolgozást, majd Kasmírban fejezték be azt. A tibeti antilopokról lenyírt sahtus, a „gyapjak királya” rendkívül könnyű, meleg sálak, kendők alapanyaga. Egy több tízezer dollárt is érő darab elkészítéséhez három-négy antilop gyapjára van szükség. Az állat minden szőrszála körülbelül hatszor vékonyabb, mint az átlagos emberi hajszál.

Tibetben 1996-ban és a rákövetkező évben a hatóságok több mint 840 kilogramm fonalat foglaltak le. 2000-ben védőintézkedéseket vezettek be, amelyek a jelek szerint hatékonynak bizonyultak. A védelem lényegében azt jelentette, hogy nyomon követték az antilopok vonulását, e célra körülbelül 400 szakembert foglalkoztattak. Az elmúlt öt évben a helyi hatóságok 346 esetben jártak el, 18 tilosban járó vadász ellen indult büntetőeljárás.

A tibeti antilop természetes ellensége a medve, a párduc és a farkas, de valójában a fennsíkon ezekből kevés van. Az állatokat korábban is vadászták, bőrük mellett elsősorban húsukért és szarvukért. Az antilop különleges szarva a tibeti hagyományos orvoslás fontos alkotóeleme.

Forrás: greenfo/MTI

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*