fbpx

Hőség – A vadon élő állatokról a vadásztársaságok gondoskodnak

0

A vadásztársaságok felkészülnek a hőségre, a vízhiányos területeken lajtkocsikkal, edényekkel vizet visznek az itatókba – mondta Pechtol János, az Országos Magyar Vadászkamara (OMV) főtitkára az MTI-nek.

Pechtol János elmondta: a vadon élő állatok természetes ösztönükből adódóan alkalmazkodnak a környezethez, hőség idején megkeresik a hűvös helyeket, ami javítja a komfortérzetüket. Ilyenkor gyakrabban keresik fel az itatókat is, amelyek évek óta egy helyen vannak, így az állatok jól ismerik a lelőhelyeket. Ez azért is fontos, mert a szaporulatnak, az  őzgidáknak, a szarvas- és dámborjaknak, a vaddisznó malacoknak is mind szükségük van ezekre a vízlelőhelyekre, amelyeknél szomjukat olthatják.

Azok a vadászterületek, amelyeken átfolyik egy patak vagy olyan természetes vizeik vannak, amelyek egész évben rendelkezésre állnak, szerencsések, ennek hiányában mesterségesen itatóhelyeket alakítanak ki – mondta a főtitkár.

Arra a kérdésre, a lakosság tehet-e valamit a vadon élő állatok érdekében hőség idején, a főtitkár azt válaszolta: a vadgazdák ellátják ezt a feladatot, a civilek pedig nem ismerik a vad tartózkodási helyeit, nem tudnak nekik vizet juttatni.

Az országos tiszti főorvos szombattól szerda éjfélig a legmagasabb, harmadfokú hőségriadót rendelte el, mert ebben az időszakban eléri vagy meghaladja a napi középhőmérséklet a 27 Celsius-fokot.

Forrás: erdo-mezo.hu

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*