fbpx

Közfoglalkoztatás a Pilisi Parkerdőben

0

A Pilisi Parkerdő Zrt. területén, kivált a decemberi jégkárt követő, egészen 2016 végéig zajló helyreállítási munkálatok miatt minden eddiginél nagyobb szükség van dolgos kezekre. Az országos közfoglalkoztatási program nagy segítségnek bizonyul, hiszen a több száz közmunkás számos feladatot tud hasznosan, az erdőgazdálkodás és a Parkerdő területén található közjóléti beruházások javára sikerrel elvégezni.

A Pilisi Parkerdő Zrt. által kezelt területeken jelenleg mintegy 400 közfoglalkoztatott dolgozik. A Parkerdő állományában lévő közfoglalkoztatottak olyan feladatokat végeznek, amelyek nem igényelnek gépi munkát és az elvégzésükhöz szükséges szaktudás könnyen átadható, ami nagy előnyt, és jó lehetőséget jelent a hátrányos helyzetű vidékeken élők számára.

Ennek megfelelően a közfoglalkoztatottak közjóléti infrastruktúra karbantartásában (letelepedő helyek tisztán tartásában, parkerdei és arborétumi fenntartásban), sétautak, tanösvények, turistautak és erdőgazdasági, erdészeti feltáró utak karbantartásában, árkok és vízelvezetők kitakarításában segédkeznek, hogy azok megfelelő működése biztosított legyen.

A jégkár pusztításából fakadó, fokozott mértékű erdőfelújítás során ápolási munkákat (sorkapálást, sorkaszálást, bozótirtást, sarjleverést, sarlózást, zöldlehúzást, gallyszedést) végeznek, természeti károkat szenvedett erdőterületetek rehabilitációját segítik ültetéssel, vagy azokat a fafajokat vágják vissza, amelyek az erdőfelújításban a főfafajokat elnyomják, lenövik. Azokon a területen, ahol esetenként megjelenik a szemét, illegális szemétkupacok eltüntetésében működnek közre, ahol pedig kell, szétszóródott szemet gyűjtenek.

A közfoglalkoztatottak e tevékenységek mellett parlagfű és egyéb gyomnövények irtásában, erdővédelmi és vadkárelhárító kerítések javításában, helyreállításában is részt vesznek.

Forrás: Pilisi Parkerdő Zrt.

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*