fbpx

Malacuk van a vadászoknak a lőtérrel

0

Nem kegyelmeztek a vadászok sem a korongoknak, sem a toronykakasoknak a hét végén a Zalay Géza Lövész-emlékversenyen.

Nyolcadik alkalommal rendezték meg a Zalay Géza Lövész-emlékversenyt, amelynek ezúttal is az Árkus-dűlői lőtér adott helyet. Magyarország egyik legjobban kialakított vadász lövészpályájára azért érkeztek a vadászok, hogy emlékezzenek az egykori vadászra, a térség lövészsportjának ismert alakjára, Zalay Gézára. Ő az, aki 1960-ban Kiskunfélegyházán alakította ki az első olyan hazai vadász-koronglövészpályát, amin nemcsak trapp-, hanem skeet-lövészetben is összemérhették tudásukat a versenyzők. A mostani versenyen korong-, toronykakas- és skeet-lövészetben versengtek a vadászok.

– Apám maga tervezte a félegyházi lővészpályát, és sok segítséget nyújtott a kécskei lőtér kialakításához is – meséli a 73 éves ifj. Zalay Géza. Az emlékverseny névadójának fia ott volt ugyan Tiszakécskén, de nem vett részt a versenyen.

Az ifjabb Zalay felelevenítette azokat az éveket, amikor megalapozódott az előbb félegyházi, később tiszakécskei központra is támaszkodó Bács-Kiskun megyei lövészkultúra.

– A kiskunfélegyházi Rigó Mihály, a tiszaalpári Szederkényi Zoltán és Novák Imre, valamint apám voltak az első fecskék. Ők négyen országos versenyek egész sorát nyerték. A második generációt olyan vadászok neve fémjelzi, mint a tiszaalpári Czimer Illés vagy a tiszakécskei Fésűs Sándor is bekapcsolódtak – mondta ifj. Zalay.

Mint megtudtuk Fésű annyira lelkes híve lett a sportnak, hogy lövészpálya-építésre adta a fejét.

– A vadászmester Fésűs Sándor apám szakmai segítségével építette fel ezt a tiszakécskei lőteret. Ennek elkészültét apám már nem érte meg, nem lőhetett itt. Fésűs Sándor úgy gondolta, hogy a lövészversennyel méltó emléket állít Zalay Gézának.

2008 óta évről évre megrendezik a versenyt a pályán, amiről ifj. Zalay azt mondja a vadász lövészek számára országos viszonylatban itt a legjobbak a feltételek a színvonalas versengéshez. Mint megtudtuk, nemrégiben megnövelték a lőteret egy futódisznó-pályával. Mondhatni, malacuk van a vadászoknak a tiszakécskei pályával.

Forrás: baon.hu

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*