fbpx

Vaddisznók a fővárosban

0

Egyre gyakrabban hallunk vaddisznókkal kapcsolatos történeteket Budapestről, a hírekben is egyre extrémebb helyekről köszönnek vissza ezek a vadállatok.

Sokan azt hitték, hogy véletlen látogatásokról van szó, a szakemberek viszont már régen gyanítják, hogy a vaddisznók nem a fővárosba betévedő vándorok, hanem helyi lakosok. A gyanú most már bizonyossággá vált, megvannak a budapesti vaddisznó-ügyben az első tudományos eredmények.

Heltai Miklós, a Szent István Egyetem Vadvilág Megőrzési Intézet docense azt mondta, hogy eddigi vizsgálatuk azt bizonyítja, hogy ezek az állatok képesek arra, hogy folyamatosan éljenek városi környezetben. A megfigyelés során elsősorban arra voltak kíváncsiak, hogy az állatok külterületről jönnek-e a kertekbe, vagy belterületen belül találnak megfelelő búvóhelyeket, ahonnan könnyen megközelíthetik a kerteket. Az adatokból arra következtetnek, hogy az utóbbi feltételezés állja meg a helyét. A kutatásban a belterületeken elhullott, vagy elejtett vaddisznók gyomrát is megvizsgálták. Igaz a vaddisznók mindenevők, de a gyomortartalom elemzések során kiderült, hogy állati fehérjét a legkisebb mértékben fogyasztottak. Viszont nagyon nagy mennyiségben találtak egyszikű növényeket és makkokat is, bár makk csak bizonyos időszakban terem. Heltai Miklós ijesztőnek találta az eredményeket, mert ez azt jelenti, hogy nem tudják korlátozni a vaddisznók kedvelt táplálékforrását, hiszen fűfélék a legtöbb helyen megtalálhatók. A kutatásban térelemzést is végeztek, melyben az adatgyűjtést a vaddisznókra helyezett GPS-szel ellátott nyakörvek is segítették. Heltai Miklós szerint az egyik korlátozó tényező lehet, ha a budai elhagyott telkeket és területeket teljesen parkosítják, hogy a vaddisznók ne találjanak búvóhelyeket.

Az alábbi linken megtekinthető az „Egyenlítő” című műsor augusztus 26-i adását az OzoneNetwork tévén, melynek vendége Heltai Miklós, a Szent István Egyetem Vadvilág Megőrzési Intézet docense volt, aki kutatásaikról, valamint a vaddisznóval kapcsolatos problémákról beszélt.

Forrás: forestpress.hu

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*