fbpx

Magyar érdek is az ukrán rókaveszettség felszámolása

0

Magyarország kijevi külképviseletének hathatós segítségével idén nyáron megállapodás született a Földművelésügyi Minisztérium (FM) és az ukrán Agrárpolitikai és Élelmiszerügyi Minisztérium között arról, hogy a Kárpátaljai területen végrehajtják a rókaveszettség-felszámolási programot – közölte az agrártárca szerdán.

Az FM tájékoztatása szerint a megállapodással az érintett kárpátaljai és magyarországi területek mindinkább védetté válnak a járványos betegséggel szemben.

A közlemény emlékeztet: a veszettség mind emberben, mind állatban halálos kimenetelű agy- és gerincvelő-gyulladást okoz. Mivel a tünetek jelentkezése után a betegséget gyógykezelni nem lehet, egyedüli védekezési mód a megelőzés, azaz a vakcinázás, amely a Kárpátalján élők védelmét is garantálja.

Ukrajnában a veszettség az elmúlt években – több száz háziállat és vadon élő állat halála mellett – emberi haláleseteket is okozott. Ezért kiemelt jelentőséggel bír, hogy már az ukrán országhatárokon belül sikerüljön megállítani a veszettség vírus terjedését – áll a közleményben. Így a kárpátaljai lakosság mellett Magyarország, illetve az Európai Unió területének védettsége is biztosítható.
A veszettség-felszámolási programban az Európai Unió is részt vállal. Társfinanszírozás keretében támogatja a vírus elleni vakcinák beszerzését, valamint annak kézi és repülőgépes kihelyezését Kárpátalján és a magyar határ mentén kijelölt, mintegy 10 ezer négyzetkilométeres területen.
A mostani megállapodás az idei vakcinázási kampányra vonatkozik, de várhatóan a következő évben is folytatódik, amire az Európai Unió társfinanszírozása is lehetőséget nyújt – olvasható a tárca tájékoztatásában.

Forrás: MTI

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*