fbpx

Megkezdődött a fiatal túzokok visszavadítása

0

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság dévaványai Túzokvédelmi Állomásán megkezdődött a fiatal túzokok repatriálása. A hét fióka egyelőre a biztonságot nyújtó mintaterületen, folyamatos emberi felügyelet mellett bontogatja szárnyait.

Idén összesen huszonegy, a tojók által végérvényesen elhagyott túzoktojást szállítottak be a szakemberek az Állomásra. Többségüket Igazgatóságunk illetékességi területén találták, de hoztak tojásokat az ország más részeiről is.

A már több mint tízhetes fiókákat augusztus 24-én kihelyeztük a 400 hektáros Túzokvédelmi Mintaterületre. Ezen a bekerített, szőrmés ragadozóktól mentes területen megfelelő mennyiségű és minőségű táplálékot találnak. Szeptember végéig – önkéntesek bevonásával – folyamatos, 24 órás felügyeletet biztosítunk számára.

A fiatal madarak most még leginkább csak az őrház körül, az ember közelében tartózkodnak. A gondozók sétáltatják a madarakat, melyek napról-napra egyre inkább megtanulják, hogyan szedegessék össze maguknak a szükséges táplálékot, azaz a különböző növényi hajtásokat, egyenesszárnyú rovarokat. Gondozóik vigyáznak arra is, hogy a berepülő ragadozó madarak ne támadják meg a túzokfiókákat.

A repatriáció szempontjából nagy szerepük van a nemrég bevetett repcetábláknak. Amikor ugyanis az első repcehajtások megjelennek, akkor a finom táplálék bevonzza majd a vad túzokokat is. Így esély nyílik arra, hogy a mintaterületen nevelt fiókáink összebarátkozzanak vad társaikkal és csatlakozzanak hozzájuk. Velük együtt, csapatban sokkal nagyobb biztonságban élhetnek, megtanulhatják, hogyan kell elmenekülni a ragadozók elől. A mintaterület repcetáblái a későbbiekben is megfelelő takarmánybázist biztosítanak a szabadon élő túzokok számára.

Az elmúlt évtizedek tapasztalatai azt mutatják, hogy a repatriálásnak ez a módja nagyon sikeres. Az Túzokvédelmi Állomáson felnevelt túzokok jól beilleszkednek vad társaik közé. Mivel mindannyian színes jelölőgyűrűt kapnak, így sorsukat később is nyomon tudjuk követni. Többször megfigyeltünk már olyan jelölt madarakat, amelyeket 5-6 évvel ezelőtt repatriáltunk. Ők már ivarérettek, így tovább gyarapíthatják az Alföld nagy madarának hazai állományát.

Forrás: Körös-Maros Nemzeti Park

 

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*