fbpx

Kutatók Éjszakája – avagy mi történik akkor, amikor két kutató összefog?

0

Idén első alkalommal csatlakozott a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár Magyarország legnagyobb tudomány-népszerűsítő rendezvénysorozatához. Az eseményen a Múzeum az Agrárgazdasági Kutató Intézet társszervezésében vesz részt.

Idén először az Agrárgazdasági Kutató Intézet és a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár közösen készül a Kutatók Éjszakájára 2015. szeptember 25-én. Az ingyenes rendezvény helyszíne a Múzeumnak otthont adó csodálatos Vajdahunyadvár lesz. A nagyközönség számára a Múzeum és könyvtára megnyitja elzárt gyűjteményeit, nem mindennapi tárlatvezetésekre hív, egyúttal bepillantást enged az agrárkutatók, muzeológusok kutatásainak – első látásra talán monoton, de a valóságban annál izgalmasabb – világába.

A Kutatók Éjszakája Európa legnagyobb olyan rendezvénysorozata, melynek célja, hogy a fiatalok kedvét is meghozza a tudományos életpályához, és hogy árnyalja a kutatókról kialakult, sokszor sztereotípiákon alapuló véleményt. Az idén 10. évfordulóját ünneplő rendezvény jó alkalom arra is, hogy a résztvevők megismerhessenek különleges, máskor nem látogatható helyszíneket, találkozhassanak érdekes emberekkel, akik közelebb hozzák az érdeklődőkhöz a tudomány érdekességeit, aktualitásait.

Múzeumunk és az Agrárgazdasági Kutató Intézet az alábbi programokkal várja a látogatókat:

Helyszín: Apostolok tornya
17.00 – 18.00 és 19.00 – 20.00 Exkluzív panorámatúra a toronyban – avagy Budapest piacai madártávlatból (40 fő)

Helyszín: Gépmakett-modell gyűjtemény
16.00 – 17.30 A mezőgazdasági munka vas “erőművészei” – avagy kutakodás a gépmakettek és modellek egyébként nem látogatható gyűjteményében (15 fő)

Helyszín: Agrártörténeti Könyvtár
16.00 – 17.00 és 18.00 – 19.00 Könyvtári kincsek és az agrárkutatás rejtelmei – avagy bepillantás egy agrárkutató munkájába (15 fő)

Helyszín: Mezőgazdaság-történeti kiállítás – Piactér és Hangya-bolt
17.30 – 19.00 Mennyit ér a vásárban a félpénzem? – avagy honnan tudhatjuk, hogy épp fűtenek-e a tehenek (nem regisztrációhoz kötött program)

Helyszín: Borászati Kiállítás
19.00 – 20.00 Számok szőlőn túl és hordón innen – avagy mennyi az annyi egy borospince mélyén (nem regisztrációhoz kötött program)

A látogatók számára minden program ingyenes, azonban néhány előadás regisztrációköteles. Regisztrálni a rendezvény központi honlapján lehet (www.kutatokejszakaja.hu).

Helyszín: Magyar Mezőgazdasági Múzeum, Városliget, Vajdahunyadvár

Időpont: 2015. szeptember 25. (16 és 20 óra között)

További információ: www.mmgm.hu

Forrás: dr. Varga Hajnalka

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*