fbpx

Megnyílt a 77. OMÉK

0

Szeptember 23-án nyitotta meg kapuit a 77. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK) a Budapesti Vásárközpontban. A látogatók a magyar agrárium minden részével (növénytermesztés, állattenyésztés, hal-, erdő és vadgazdálkodás, stb.) megismerkedhetnek, találkozhatnak a termelőkkel, láthatják munkájuk gyümölcsét.

A megnyitón Varga Mihály a magyar gazdaság kulcságazatának nevezte a mezőgazdaságot, Fazekas Sándor az ágazat eredményeinek növekedését méltatta, Kövér László pedig azt hangsúlyozta, hogy a jó teljesítményhez a jó földön és klímán kívül a magyar állam jó működése is kell.

A rendezvényen több mint 900 kiállító mintegy 40 ezer négyzetméteren várja a látogatókat öt napon át, vasárnapig.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a magyar gazdaság kulcságazatának nevezte a mezőgazdaságot, egyben azt is hangsúlyozta, hogy a következő 20 évben az ipar mellett a mezőgazdaságnak is fontos szerepet szán a kormány a gazdaság fejlődésének megalapozásában.

A miniszter méltatta a magyar gazdaságpolitika sikerét, azt, hogy kezelni tudta a pénzügyi válságot, amivel szavai szerint nemcsak helyreállította az államháztartás egyensúlyát, hanem lerakta egy versenyképesebb gazdaság alapjait is.

omek_20

A gazdasági eredményekhez a mezőgazdaság is hozzájárult: az ágazat 2014-ben újabb rekordot ért el, teljesítménye folyó áron számolva 43 százalékkal haladta meg a 2010. évit – emelte ki. Tény, hogy a korábban nehézségekkel küzdő állattenyésztés helyzete stabilizálódott, növekedési pályára állt.

Az élelmiszeripar helyzete is érezhetően javult: tavaly az ágazat 15 százalékkal bővült, az élelmiszeripari beruházások értéke tavaly 28,5 százalékkal, 2010-2014 között pedig közel felével nőtt – közölte. Mindez a termelés további növekedését vetíti előre, a fejlődés érdekében a kormány az élelmiszer feldolgozást stratégiai ágazattá nyilvánította, és elfogadta az élelmiszeripar fejlesztésének stratégiáját is, ebben a következő években 300 milliárd forint áll rendelkezésre az ágazat fejlesztésére – jelezte.

Az elmúlt évek célzott intézkedéseinek eredményeképpen a kis- és közepes gazdaságok megerősödtek, növekedési pályára álltak. A piacra termelő egyéni gazdaságok száma 2010-2013 között 49 százalékkal nőtt, mára számuk meghaladja a 165 ezret. Az egyéni gazdaságok által előállított bruttó hozzáadott érték 2010-2014 között 42 százalékkal nőtt – sorolta.

omek_10

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a gazdák, élelmiszer előállítók ünnepének és a magyar élelmiszer gazdaság legfontosabb bemutatkozási színterének nevezte a kiállítást. Szavai szerint a vidék élelmiszerei legjavát hozza Budapestre a helyi termékek évében. Az ország leghosszabb múltú kiállításán minden eddiginél több, 904 kiállító vesz részt – tette hozzá. A miniszter jelezte: 6-8 évvel ezelőtt a mostanihoz hasonló kiállítást nem lehetett volna megrendezni, mivel az ágazat válságban volt. Az elmúlt öt évben az agrárium termelése másfélszeresére nőtt, és a válságon túljutva növekedési pályára állt.

Kiemelte, hogy az őstermelők, kistermelők, kézműves termékeket előállítók egy-egy régió jellegzetes ízeit, termékeit teszik az asztalra, amelyek széles körben keresettek.

A magyar élelmiszerek kiállják a legkényesebb nemzetközi összehasonlítás próbáját is: tiszta, GMO-mentes környezetben, biztonságos módon termelik azokat. Ez nemcsak a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar jelene, hanem egyben a jövője is – összegezte.

omek_17

Kövér László, az Országgyűlés elnöke megnyitó beszédében hangsúlyozta: a gazdaság, benne az agrárium sikeres működéséhez nem elég a jó föld és a jó klíma, mindehhez szükséges az intézmények, köztük kiemelten a magyar állam jó működése is. Hozzátette: az államnak ezért feladata az értékek megőrzése és gyarapítása. Utalt arra, hogy negyedszázaddal ezelőtt a szabad világhoz való csatlakozás után az országban megjelentek az élelmiszeripari tömegcikkek, amelyek a magyar élelmiszer-ipari kapacitások leépülését, a magyar élelmiszerek piacvesztését, és a magyar élelmiszerek biztonságának csökkenését vonták maguk után.

omek_24

Az étkezés és az élelmiszer előállítás az emberi kultúra része, amit az is jelez, hogy minden kisebb és nagyobb régió sajátos gasztronómiai és élelmiszer előállító kultúrával rendelkezik. Az OMÉK-on pedig a magyar termőföld, valamint az azt megmunkáló tudás, munka, és szorgalom mutatkozik be a felvonultatott belföldi és határon túli magyar termékek összességében – mondta.

omek_2_1

Magyarország olyan államot épít, amely nem az idegen érdekeket képviseli a magyarok között, hanem a magyar érdekeket képviseli az idegen érdekek között – hangsúlyozta. “Olyan államot építünk, amely akár a magyar termőföldet, akár az unió határait kész és képes határozottan és jogszerűen megvédeni” – fogalmazott.

Az ünnepélyes megnyitó után OMÉK-díjakat adtak át.

Forrás: MTI; erdo-mezo.hu

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*