fbpx

Vadászati tilalmat rendeltek el a határ mentén

0

A Rigóci Baráti Vadásztársaság szerdán kapta a hírt, hogy a Somogy Megyei Kormányhivatal Vadászati Osztálya – mint első fokú vadászati hatóság – közbiztonsági okokból az államhatártól számított 5 kilométeren belül teljes körű vadászati tilalmat rendelt el. Ez a társaság számára azt jelenti, hogy a több mint 6000 ha területéből mindössze 3,8 ha-t tudna használni a vadászati főszezonban.

térkép

Az intézkedést a Kormányhivatal közlése szerint az indokolta, hogy a tömeges bevándorolás okozta válsághelyzet kezelése kapcsán a rendőrség és a honvédség erői Baranya megye teljes szerb-horvát határszakaszán folyamatos műszaki munkálatokat és járőrtevékenységet végeznek. Emellett számítani lehet arra, hogy az érintett térségben illegális migránsok kisebb-nagyobb csoportjai is megjelennek.

“Eddig 8 bikát lőttünk meg idén, de 12 van a tervben. Így viszont ezt nem tudjuk teljesíteni. Ráadásul vendégvadászainkat haza kellett küldeni, ami komoly bevételkiesést jelent, és persze presztízsveszteséget is” – mondta el az Erdő-Mező kérdésére a barcsi székhelyű Rigóci Baráti Vadásztársaság vadászmestere, Vincze Lajos. A tilalom négy külföldi vendéget érint, ami azért is jelent komoly problémát a társaság számára, mivel a vadásztatásból származó bevétel fedezi a vadetetés valamint a vadkár okozta költségeket is.

Mindezek mellett tovább súlyosbítja a helyzetet, hogy a területen a vadkárelhárító vadászatok is leállnak, pedig a napokban megfigyelhető telihold jó eredményekkel kecsegtetett volna. A tilalom miatt azonban a vaddisznókat ezúttal nem fenyegeti veszély – a terményt, a vetést viszont annál inkább. “A Hold jelenleg a pályáján a legközelebb áll a Földhöz, ami miatt várhatóan nagyon jó lenne a vaddisznó éjszakai vadászata” – mondta a szakember.

“Igazából nem értjük a helyzetet, hiszen ezen az elven máskor is be lehetne tiltani a vadászatot. Ott vannak a gombászok, de akár a turisták, erdészek, favágók, természetvédelmi őrök, vagy a lovasok is, akikkel egész évben gyakran összetalálkozhatunk. Azt gondolom, hogy mi tudunk felelősséggel vadászni. Azt viszont nem tudjuk, hogy ki fogja nekünk megtéríteni azt a kárt, amit ez az intézkedés okoz. A tervet nem tudjuk tartani, komoly bevételtől esünk el, és ezzel nem a mi vadásztársaságunk van így egyedül” – panaszkodott Vincze Lajos portálunknak, aki hozzátette: a migránsok felbukkanása akár egy kukoricásban nagy veszélyt jelenthet, hiszen akár a silózás közben is baleset történhet, ám a betakarítást senki nem fogja felfüggeszteni – ami természetesen rendben is van így.

Mint azt a szakember kifejtette, évekre visszamenőleg kiváló hatékonysággal hozzák terítékre a vadat a vendégekkel, 85-90%-os szokott lenni a sikeres vadászatok aránya, amely az idei évben a kialakult helyzet miatt biztosan romlani fog.

A vadászati tilalom elrendelése 2015. szeptember 23-án 17 órától a határozat visszavonásáig, illetve további intézkedésig érvényes, és nem csak Somogy, de Baranya és Zala megyét is érinti. Az intézkedésről a vadászatra jogosult vadásztársaságok külön értesítést kaptak.

Forrás: Gribek Dániel; erdo-mezo.hu

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*