fbpx

Az elejtett gímszarvasok több mint 60 százaléka érmes Zala megyében

0

Zala megyében 440 gímszarvasbikát ejtettek el a szarvasbőgés idején, a példányok 63 százaléka lett érmes a trófeabírálaton – tájékoztatta a megyei kormányhivatal vadászati és halászati főfelügyelője az MTI-t.

Lázár Attila elmondta: a hatósági trófeabírálaton mintegy 279 trófea lett érmes, ebből 36 arany, 112 pedig ezüst fokozatú.

A megye vadászterületein hat kapitális, 12 kilogrammot meghaladó trófeasúlyú szarvasbika került terítékre. A legnagyobb, 13,61 kilogramm trófeasúlyú gímbikát – amely 231,07 nemzetközi pontot ért el – a Keszthelyi-hegységben, Rezi határában lőtték ki. A legmagasabb, 240,52 nemzetközi pontszámot a Zalaerdő Zrt. területén, Lasztonya határában terítékre került szarvasbika érte el, a trófeasúlya 12,18 kilogramm volt.

Az elmúlt év azonos időszakában félszázzal kevesebb szarvasbika került terítékre, mint idén. Tavaly a kilövések 18,4 százaléka szakszerűtlen volt, míg az idén viszonylag alacsony, 14 százalék volt „hibás elejtés” – ismertette a főfelügyelő.

Összegzése szerint a várakozásoknak megfelelően alakult az idei őszi vadászati szezon. A gyenge télnek köszönhetően a „bikák felrakása jó volt”, az elmúlt évekhez képest a trófeák átlagsúlya is jobb volt, de az eredmény vadászterületektől függően változik.

Beszélt arról is, hogy a hat legnagyobb trófeasúlyú szarvasbika közül négyet külföldi, kettőt pedig magyar vadász ejtett el. Viszonylag új tendenciát jelent a vadászat történetében, hogy két kapitális példányt hölgyvadász ejtett el.

A külföldi bérvadászoknak a gímszarvasbika vadászat idején – az elmúlt évhez hasonlóan – 644 állami vadászati engedélyt adtak ki. A legnagyobb számban Ausztriából, Németországból és Olaszországból érkeztek a zalai vadászterületekre. A hazai vadászok száma folyamatosan nő, az idén 2,5 – 2,6 ezren jogosultak vadászatra.

Lázár Attila szólt arról is, hogy szeptember 30-tól teljes körű vadászati tilalom van érvényben a Zala megyei horvát és szlovén határszakasz kétkilométeres sávjában. A tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet miatt szeptember 22-től még a magyar határszakasz ötkilométeres sávjában volt Zalában tilos a vadászat.

A tilalom az 52 zalai vadászterületből 11-et érint. Az intézkedés befolyásolhatja a kilövési terveket. A társaságok legnagyobb árbevételét a bérvadászat, a vadászati lehetőségek jelentős részének értékesítése jelenti, ezért a vadászati év gazdasági eredménye is csökkenhet.

Forrás: MTI

Illusztráció: Balumann Ödön

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*