fbpx

Vadászati gyűjtemény nyílt Rédén

0

Vadászati és természetrajzi gyűjtemény nyílt október 2-án a Komárom-Esztergom megyei Rédén, az Esterházy-család intézőjének 1879-ben épült kúriájában, amelyet korhűen helyreállított az épület tulajdonosa.

Varga János az MTI-nek elmondta, hogy a termekben apró- és nagyvad trófeák láthatók, amelyek később a rovar- és növényvilágot bemutató kiállítással egészítenek ki.

A gyűjtemény része az elmúlt századok puskaműveseitől származó 33 régi vadászpuska és kiegészítőik, részletes leírással ellátva.

A gyűjtemények a Bakony vadászati hagyományainak bemutatását, az ifjúság és a vadászati szakszemélyzet tanítását, a magyar vadászati kultúra és természetvédelem ügyét kívánják szolgálni – tette hozzá a tulajdonos.

Az 1990-es évek végétől lakatlan épületet az önkormányzat azzal a kikötéssel értékesítette, hogy a vevő felújítja az ingatlant és környezetét. A csaknem 500 négyzetméter alapterületű épület új tetőt és korhű nyílászárókat kapott, visszakerültek az ablakokat elfedő spaletták és eredeti állapotába állították vissza a belső tereket.

Réde kastélyparkjában egy csoportban található 24 fenyő, amelyet Esterházy Imre gróf ültetett a 19. század derekán. Varga János elmondta, a kúriához tartozó egy hektáros területen szinten elültettek 24 feketefenyő csemetét, most mintegy 100 éves fenyők utódaként.

Az 1879-ben épült kúriában egy ideig az Esterházy-család Rédén élő tagjai is éltek, majd a háború alatt a kastély leégett. Az épület később tanácsi kezelésbe került, orvosi rendelőként, szolgálati lakásként hasznosították. Utolsó lakói a helyi bútorüzem erdélyi vendégmunkásai voltak.

Forrás: MTI

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*