fbpx

Tegyünk az apróvadért

0
Az élőhely-fejlesztés – így az apróvadfajok élőhelyének javítása is – az egyik sarokpontja az új típusú agrár-környezetgazdálkodási intézkedéseknek (AKG). Ezek az agrárium és a magyar vidék megerősödését célzó Vidékfejlesztési Program keretében valósulhatnak meg. Az AKG kifizetések 2016-tól újra igényelhetők! A rendelkezésre álló keretösszeg közel 160 milliárd forint. Bár a támogatásra az aktív mezőgazdasági termelők pályázhatnak, de miután a vadgazdálkodóknak és a vadászoknak is érdeke az apróvad élőhelyének javítása, jó együttműködés mellett felhívhatják a mezőgazdasági termelők figyelmét e lehetőségre, amely mindkét félnek előnyös lehet.

A korábbi időszakok értékelése alapján a megfelelően célzott előírás-kifizetés kombinációk mérhetően hozzájárulnak az agrárterületek természeti sokféleségének – madárfajok, apróvadfajok állományának – megőrzéséhez, olvasható a Natura 2000, az Európai Unió ökológiai hálózatának honlapján. A kifizetések valós alternatívát jelenthetnek a gazdálkodók számára, különösen a gyengébb termőképességű és/vagy belvizes, aszályos területeken. A korábbihoz képest az új rendszerben nincsenek célprogramok, a gazda kötelező és választható előírásokból rakhatja össze, ami számára a legjobb.

A kifizetések ötéves kötelezettségvállalást jelentenek a gazdálkodók számára, akik a maguk által kiválasztott területeken tartják be az apróvadvédelmi célú előírásokat. Amennyiben a gazdálkodó a legnagyobb elvárt természeti hozadékkal rendelkező előírássort választja, amelyben a legmagasabb szintű kombinációkat alkalmazza, úgy szántóterületeken 270 EUR/hektár, gyepterületeken pedig 164 EUR/hektár kifizetést kaphat az egységes területalapú támogatáson (SAPS) felül.

További információkért olvassa el az alábbi kiadványt, vagy látogasson el a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara honlapjára.

névtelen
Forrás: OMVK; natura2000.hu
Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*