fbpx

Céltévesztés: a holland javaslat a trófeavadászat betiltására

0

A holland gazdasági államtitkár, Sharon Dijksma asszony a közelmúltban kérte például az oroszlánok és elefántok trófea vadászatának nemzetközi tilalmát.

Arról tájékoztatta a parlamentet október 26-ikán kelt levelében, hogy megvalósíthatósági vizsgálatot kezdeményezett a betiltásért. Dijksma asszony megkereste az ENSZ-et is, hogy tekintsék az orvvadászatot és a vadon élő állatok illegális kereskedelmét nemzetközi bűnözésként.

A CIC határozott véleménye, hogy bár az orvvadászat csökkentésének az ötlete lehet jó szándékú, a javaslat teljesen elhibázott, zavart és félreértést okoz. Először is, nem pontosította azt, hogy a javasolt tilalom valamennyi vadon élő állatra alkalmazandó, vagy csak a veszélyeztetett fajokra. Az „ikonikus” állatok kihalástól való megmentésére tett indítvány egyszerűen egy taktika, hogy elnyerjék a nyilvánosság támogatását, ugyanakkor nélkülöz minden tudományos alapot, és egyszerűen szükségtelen. Van számos nem-ikonikus faj, amely sokkal nagyobb figyelmet érdemel.

Másodszor, hogy helyezné a trófea vadászatot ugyanabba a negatív jogi kategóriába, mint a vadon élő állatok orvvadászatát és az illegális kereskedelmet; úgy tűnik, hogy a legális trófeavadászat szándékos rágalmazásáról van szó. Az ENSZ és a CITES-egyezmény az első helyen tiltja és a harcot folytat vadon élő állatok orvvadászata és illegális kereskedelme ellen, és a vadászati szervezetek aktív és hatékony szövetségesei az ENSZ-nek és a CITES-nek ebben a küzdelemben.

Dijksma asszony elképzelése arról, hogy a mezőgazdaság, mint földhasználati lehetőség lehet megoldás, hogy abbahagyják az orvvadászatot, gyenge lábakon áll. A fő következménye ezen szándékok végrehajtásának az lenne, hogy elsősorban a fejlődő országoktól tagadná meg, hogy joguk legyen eldönteni, miként akarják kezelni a vadállományt. A szegény vidéki közösségek a megélhetésükhöz szükséges jövedelemből veszteséget szenvednének a vadon élő állatok hasznosításában, és számtalan vidéki család pusztulását okoznák. Továbbá azt is elismerte a Nemzetközi Természetvédelmi Szövetség a (International Union for the Conservation of Nature – IUCN – amelynek a holland állam tagja) és sok más szervezet, amely részt vesz a természetvédelemben, hogy ha a vadvilág elveszíti a vadászat által szerzett gazdasági értékét, továbbá az állatok tönkretennék a növényeket, esetleg embereket ölnének, és még az is az orvvadászatot növelné, mivel a vadászok nem lennének érdekeltek abban, hogy befektessenek bármilyen további orvvadászat ellenes intézkedésbe. A kereskedelem tilalma Zimbabweben és Dél-Afrikában az elefántok és orrszarvúk orvvadászatának növekedését okozhatja, mert a kereslet a elefántcsont és orrszarvú tülök iránt ugyanaz marad.

A CIC azt tanácsolja minden politikusnak, hogy kiegyensúlyozott és tudományos alapú információkat kérjenek egy ilyen vadászati tilalom globális kihatásai mélyebb megértéséhez. A CIC kész segítséget nyújtani a tájékozódásban, és reményét fejezi ki, hogy a megvalósíthatósági tanulmány az IUCN, az elismert, globális természetvédelem hatóság közreműködésével készül.

Forrás: forestpress.hu

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*