fbpx

Lecsukták az orvvadászatról cikkező újságírókat Zimbabwében

0

Két napra börtönbe került három újságíró Zimbabwében, mert beszámoltak az országban zajló elefántvadorzásról.

A Sunday Mail című állami hetilap munkatársai arról írtak: fennáll a gyanú, hogy egy rendőrfőkapitány is érintett az elefántok illegális vadászatában. Az újságírók csak bírói döntés és óvadék kifizetése után kerültek szabadlábra.

Fejenként 100 dollár megfizetésére és arra kötelezték őket, hogy hetente tegyenek jelentést a rendőrségnek. November végén kell ismét megjelenniük a bíróságon.

A hatóság megtagadta, hogy nyomozást indítson orvvadászat miatt bármely résztvevője ellen, és azzal vádolta a lapot: az államot sértő hazugságokat jelentetett meg.

Jogvédők szerint Zimbabwében gyakori, hogy bebörtönzik azokat az újságírókat, akik kritizálják Robert Mugabe elnök kormányát.

A lapban arról írtak, hogy egy vezető politikus, több vadőr és néhány ázsiai személy is részt vett hatvan elefánt ciánnal történő megmérgezésében. Az állatokat a Matusadona és a Hwange Nemzeti Parkban mérgezett naranccsal etették meg, illetve a sónyalogatókba rejtették el a ciánt.

Forrás: MTI

Szerkesztőségünk megjegyzése: Az orvvadászat nem azonos a szabályozott, törvényes keretek között zajló vadgazdálkodási tevékenység végén történő állományhasznosítással. Nem a fenntartható gazdálkodás körébe tartozó tevékenység. Az orvvadászat illegális és semmilyen formában nem azonosítható az etikus vadászattal.

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*