fbpx

Dámtrófea-szemle Kelebián

0

A ködös reggelt követően kellemes őszi napsütés fogadta a KEFAG Zrt. Dél-Kiskunsági Erdészet Sáskalaposi Sportpályán kiállított 46 db dámtrófeát megtekinteni érkezőket. Az erdészet szervezésében – idén már negyedik alkalommal – megrendezett szemlére a környező vadászatra jogosult társaságok is elhozták az októberi barcogásban terítékre hozott bikák agancsait. Így összességében a Dél-Kiskunsági Erdészet két vadászterületéről 34 db (a Kelebiai Vadászterületről 31 db, és a Mélykúti Vadaskertből 3 db), a DALERD Zrt. Ásotthalmi Vadászterületéről 1 db, a szomszédos Balotaszállási Rákóczi Vadásztársaságtól 4 db, a Kisszállási Földtulajdonosi Közösségtől 2 db, a Kiskunhalasi Diana Vadásztársaságtól pedig 5 db dámtrófeát mutattak be.

A szépszámú, közel nyolcvan érdeklődőt a Kiss Ferenc Erdészeti Szakképző Iskola ötfős vadászkürt együttesének köszöntő kürtszava fogadta.

Elsőként Sulyok Ferenc, a KEFAG Zrt. vezérigazgatója köszöntötte a vendégeket, és örömét fejezte ki, hogy a térség vadászatra jogosultjai közösen mutatják be a Kiskunság leghálásabb nagyvadjának agancsait, ezzel is demonstrálva azt, hogy bíznak abban, hogy az itteni térségi dámállomány a jövőben rendkívüli, még az ideinél is kimagaslóbb trófeákkal örvendezteti meg a vendégvadászokat és a vadászat iránt érdeklődőket.

Szabó Ferenc, a Földművelésügyi Minisztérium Erdészeti és Vadgazdálkodási főosztályvezetője köszöntőjében fontosnak tartotta kiemelni, hogy a „Mélyen átgondolt elvek mellett folytatott vadgazdálkodás eredményeként a Balotaszállási-kelebiai dámpopuláció 2015-ben bekerült a Bács-Kiskun Megyei Értéktárba. Az eredmények térségi kiszélesítésében azonos gondolkodás szükséges a térségen belül.”

A köszöntőket követően Tóth Attila erdészeti igazgató ismertette az idei dámbarcogás eredményeit:

A Kelebiai Vadászterületen 30 db lapátos bika elejtését tervezték, amelyből az idei szemléig 29 db került terítékre. A későbbiekben még 2-3 bika elejtése várható.

Az itteni dámállomány létszáma összhangban áll a természeti környezetével, a törzsállomány nem haladja meg az élőhely teherbírását. Az elmúlt évek élőhely-fejlesztései is elérték céljukat; ezt bizonyítja, hogy idén az egy hónap időtartamot meghaladó hőségnapok megpróbáltatásait csökkentették a jól működő napelemes kutak, folyamatos legelési lehetőséget adtak a lucernaföldek és más vadlegelők. A barcogásban komoly súlyveszteséget szenvednek a bikák, ezt ellensúlyozandó november elejétől már megkezdték a téli vadetetést.

A tavaly rendkívüli problémának mutatkozó aranysakál okozta dámszaporulat-vesztést a borjaknál idén nem tapasztalták, talán annak is köszönhetően, hogy az előző vadászati idényben 50 db sakált sikerült csapdával és puskával elejteni. Az idei idényben hasonló sakálteríték elérése a cél.

Az idei kelebiai dámbarcogás kiváló trófeákat tartogatott az erdészethez érkező vadászvendégek részére, mert az elejtett 29 db lapátos bikából 22 db érmes minősítést kapott: 18 db arany-, 3 db ezüst- és 1 db bronzérmes lett. Az érmes trófeák átlagos tömege 4,53 kg lett, mely szinte azonos a tavalyival, amely 4,56 kg volt.

A trófeák közül négy bizonyult 5 kg felettinek: 5,41 kg, 5,37 kg, 5,20 kg és 5,15 kg.

A legnagyobb pontszámú dámtrófea 215,37 CIC pontot kapott és 5,41 kg-os volt. A második 214,22 CIC pontot kapott (4,85 kg), míg a harmadik helyezett 211,89 CIC (5,20 kg) pontos lett. Az idén 8 db trófea pontszáma haladta meg a 200 CIC pontot, míg ez a szám 2014-ben 7 db volt.

Az állomány korösszetétele lehetővé tette az igazán öreg bikák elejtését is, ezért 2 db 14 és 1 db 16 éves dámbikát is terítékre hoztak.

Az erdészeti igazgató hangsúlyozta, hogy a fent ismertetett kiváló eredmények az erdészet hivatásos vadászainak és erdészeti szakszemélyzetének lelkiismeretes és jól összehangolt munkájának eredménye, köszönet illeti őket érte.

A trófeák megtekintése után a házigazda Dél-Kiskunsági Erdészet mindenkit vendégül látott bográcsos vaddisznó-pörköltre, amely a kitűnően főző szakácsoknak köszönhetően remekül sikerült.

Végső gondolatként Szabó Ferenc főosztályvezető úr köszöntőjének egy mondatát idézzük fel, amely hűen tükrözi a IV. Kelebiai Trófeaszemle hangulatát:

„Üdv a Vadásznak, tisztelet a Vadnak, hódolat a Természetnek!”

KEFAG Zrt.

KEFAG Zrt.

KEFAG Zrt.

KEFAG Zrt.

KEFAG Zrt.

KEFAG Zrt.

Forrás: kefag.hu

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*