fbpx

Új odúk és madáretetők a Mecsekben

0

Az új odúk telepítésének legjobb időszakában madáretetőket és odúkat helyeztek ki a Pécs feletti mecseki parkerdőben az Erdőmentők Alapítvány, a Mecsekerdő Zrt., és az IT Services Hungary dolgozói és lelkes családtagjai 2015. november 7-én egy közös akció keretében.

A madarak táplálék- és vízutánpótlásának biztosítása érdekében 24 darab etetőt, a megfelelő mennyiségű „szálláshely” kialakításához 16 darab „B” típusú odút készítettek a Magyar Madártani Egyesület ajánlása szerint. Az eszközöket drót és kampó segítségével 2-3 méteres magasságban faágakra, ágcsonkokra akasztva telepítették a Tettyétől a Dömörkapuig tartó erdei útszakaszon. A programhoz később kapcsolódnak majd a pécsi Janus Pannonius Gimnázium diákjai, akik önkéntes munka keretében vállalták, hogy folyamatosan ellenőrzik az odúk állapotát és szükség szerint feltöltik élelemmel a kihelyezett etetőket.

A tél legfontosabb madárvédelmi feladata, a madáretetés és az itatás mellett, az odúkihelyezés. Az őszi-téli odúkihelyezés fontosságának hátterében a nálunk telelő odúköltő madarak életmódja áll. Ezek a fajok nemcsak a költési időszakban használják a fák üregeit, épületek hasadékait – a cinegék és verebek téli túlélési stratégiájának fontos részét képezi a szélvédett, hőmérsékletileg kiegyensúlyozottabb éjszakázó üregek használata is.

Forrás: MECSEKERDŐ Zrt.

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*