fbpx

Vaddisznók a kifutón

0

Oly bár tűnik, nem csak hazánkban, vagy szűkebb kontinensünkön, de másutt is egyre gyakrabban jelennek meg a vaddisznók, olyan helyeken ahol nem várnák tőlük. Egy konda az indiai jabalpuri repülőtéren okozott némi fennforgást.

Az India SpiceJet járat utasai pánikba estek, amikor a gép leszállt a jabalpuri repülőtéren és hirtelen elkanyarodott, mivel egy vaddisznó konda, legalább 30 állat, rohant a kifutópályára.

Helyi idő szerint 7:45-kor történt  incidensről a Hindustan Times számolt be, ami végül szerencsésen végződött, a repülőgép több méterre a kifutópályától az oldalára dőlt. Szerencsére nem történt katasztrófa. A Q400-as fedélzetén tartózkodó 49 utas és négytagú személyzet épp bőrrel úszta meg a kalandot.

“A pilóta elvesztette uralmát a repülőgép irányítása felett, s ezért a légi járművet a lendület a kifutópályáról elsodorta … Egyik utasuk és a személyzet tagja megsérült – ezt egy SpiceJet tisztviselő mondta. Ugyanez nem igaz a vaddisznókra, közülük hét végül elpusztult. A repülőgép bal futóműve és az alváza sérült meg.
“Az ügyes és tapasztalt kapitánynak sikerült elkerülni egy súlyos katasztrófát a repülőgép baloldalra fordításával a kifutópálya mellett és mérsékelni az ütközés hatását” – tették hozzá. A pilótának vészfékeznie kellett, ami a repülőgép megdőlését okozta.

“A pilótákat nem készítik föl arra, hogy leszálláskor a kifutópályát állatok özönlik el, bár a jabalpuri repülőtér rendelkezik krónikus tapasztalatokkal e téren” – mondta egy meg nem nevezett hivatalos személy a Hindustan Times-nak.

Az incidens épp akkor történt, amikor az indiai légügyi hatóságok egy, az ország összes repülőterén végzett ellenőrzés közepében voltak. A Polgári Repülési Főigazgatóság (DGCA) gondoskodik India 20 repülőterének felügyeletéről, melyeken egyre gyakoribbá vált az állatok jelenléte.

Három hónappal ezelőtt, szeptemberben Pranab Mukhergee elnök repülőgépe egy hasonló manőverbe keveredett, amikor egy vaddisznó konda vonult a kifutón Nagpur termináljának épülete felé. Ugyanazon a repülőtéren 10 nappal később tanúi lehettek nyulak egy csapatának, amely csak nem megakadályozta egy kereskedelmi repülőgép leszállását.

Forrás: forestpress.hu

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*