fbpx

Új kamerarendszert fejlesztettek ki az orvvadászok ellen

0

A Londoni Zoológiai Társaság úgy hiszi, egy lépéssel közelebb juthat céljához, az állatok és élőhelyük globális védelméhez egy új kamera kifejlesztésével.

Az Instant Detect nevet kapott készülékkel a társaság reményei szerint felvehetik a harcot az orvvadászokkal, valamint nyomon követhetik a veszélyeztetett és egyéb fajokat. Adataik szerint az utóbbi 40 évben például a rinocéroszok 95 százalékát ölték meg az orvvadászok, és több mint 100 ezer afrikai elefánttal végeztek 2011 és 2014 között.

Az Instant Detect kamerarendszer műholdas technológiát alkalmaz a képek beküldésére a világ bármely szegletéből. Louise Hartley a társaság szakembere szerint olyan kamera, amely elég szívós ahhoz, hogy terepen bevessék. Mozgásérzékelői vannak, emellett passzív infravörös szenzora, ezáltal az előtte elhaladó állatot vagy ember azonnal lekapja.

A műholdas csomópont egy Raspberry Pi számítógépet használ a képek elküldésére az Iridium szatellithálózata révén. Az objektívnél alkalmazott filtere érzékeli a napi változásokat, a kamerán ennek megfelelően éjszakai látást is biztosít.

Hartley szerint két fő használati területe van, a megfigyelés és az orvvadászok lefülelése. Kifejtette, már telepítettek kamerát az Antarktiszra a pingvinek megfigyelésére, naponta kapják az adatokat viselkedésükről és a környezeti változásokról. Emellett a védett területeken orvvadászat ellenes célokra is bevetik. Ha egy behatoló a védett területre lép, a kamera észleli, és riasztást küld. Emellett mágneses érzékelőivel észleli az autókat, fegyvereket, még a késeket is, ezáltal szintén riaszthatja a helyi vadőröket.

Az Instant Detectben középütt kapott helyet az objektív, amelyet egy LED-sor vesz körbe, eme utóbbi infravörös vakuval éjszakai felvételeknél hasznos. Tetejére antennát, aljára akkumulátort szereltek. Amikor fényképez, egy különálló egység – a műholdas csomópont – kapja meg a képeket rádiófrekvencián, amelyet aztán az Iridium szatellithálózatával küld el rendeltetési helyére.
Más orvvadászat ellenes technológiák is napvilágot láttak már az utóbbi időben, ilyen például a RAPID (Real-Time Anti-Poaching Intelligence Device), amelyet a Protect természetvédelmi szervezet fejlesztett ki a Humane Society Internationallel. Emellett DNS-elemzés, akusztikai csapdák, hő képek, egyre javuló analitika és feltérképezés segíti az orvvadászok elleni harcot.

A dél-afrikai Kruger Nemzeti Park egyike a frontvonalon fekvő csatatereknek, főleg a rinocéroszok orvvadászatának tekintetében. Az állatokat tülkükért vadásszák, amelyet bizonyos országokban – például Vietnamban – a hagyományos gyógyászatban használnak fel. Orvvadászatuk mértéke 2015-ben igen megugrott a park területén, holott az ország egyéb régióban csökkent.

A készülékről készült bemutató filmet az alábbi linken tekinthetik meg.

Forrás: forestpress.hu

 

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*