fbpx

Farkas gondok Szlovákiában

0

Amióta szigorodtak a farkasok kilövésére vonatkozó előírások, nem teljesülnek a kvóták. A lakosság egyik része megszabadulna a ragadozóktól, főleg az állattartók, mert féltik haszonállataikat, az állatvédők viszont örülnek a faj gyarapodásának. Bonyolult helyzet közepén találják magukat a Szlovák vadászok.

A farkas valaha védett állatnak számított, ma azonban a vadászkamara arra hívja fel a vadászok figyelmét, hogy lőjék őket gyakrabban. Imrich Šuba a vadászkamarától azt írta a levelében, hogy amennyiben nem sikerül teljesíteni a kvótákat, az jelentősen hozzájárul a farkasok elszaporodásához. 2014 márciusában 229-re becsülték a farkasok számát Szlovákiában.

A földművelésügyi minisztérium SME napilapnak eljuttatott állásfoglalásában közölte, hogy a becslések a tárca szakembereinek és szakmai civil szervezetek becslésein alapszanak.
A jelenlegi vadászszezonban, amely a farkasok esetében november 1-jén vette kezdetét és január 15-ig tart, 90 farkas kilövését engedélyezték. “A kvóta magasságát aszerint határozzák meg, hogy az ne lépje túl a farkasok populációjának becsült éves növekedését” – állítja a minisztérium.

A statisztikák azt mutatják, hogy a kezdeti években folyamatosan „túl teljesítették” a tervet a vadászok, azonban az elmúlt években rendre elmaradnak a tervszámoktól.

Az alacsonyabb számok mögött a szigorított előírások lehetnek, amelyekről a vadászok és a természetvédők egyeztek meg. Ezek szerint egy lelőtt farkas teteméhez oda kell hívni az Állami Természetvédelmi Hivatal egy munkatársát, emellett megnőtt az a terület, amelyen tilos a vadászat a farkasokra egész évben. Tiltott a farkasok kilövése közös vadászatok során is.

Juraj Lukáč a Vlk (Farkas) nevű erdővédelmi szövetségtől elárulta, hogy azért egyeztek bele a 90-es kvótába, mert arra számítottak, hogy a szigorított szabályok mellett ezt nem sikerül majd teljesíteniük a vadászoknak, és ez be is igazolódott.

A vadászok ugyanakkor azzal érvelnek, hogy szükséges a farkasokra vadászni, mivel ellenkező esetben azok nagy károkat okozhatnak, amiért sok esetben őket teszik felelőssé. Úgy látják, hogy a szigorított előírások tovább nehezítik a farkasok egyébként is bonyolult kilövését. “Egy farkas elejtése, sokszor csak a véletlen műve. A vadászok többsége csak álmodozhat arról, hogy egyáltalán lásson egy farkast is” – jegyezte meg Peter Pavlina.

Lukáč nem ért egyet a vadászok érveivel, mivel úgy véli, a haszonállatokat könnyű megvédeni egy kutyával. “A farkasokkal valójában semmi probléma nincsen” – fogalmazott.

Forrás: parameter.sk

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*