fbpx

Ízelítő februári lapszámunkból

4

A Magyar VADÁSZLAP idei második lapszámában ezúttal a különféle trófeák és a velük kapcsolatos szakmai kérdések témaköröket járjuk körül. Az újságot február 4-től keresse az újságosoknál.

A tartalomból:

Koronák és lapátok

Februári lapszámunk tematikus blokkja a „Centik, grammok, relikviák” címet viseli és a trófeákkal foglalkozik. Ennek keretében megpróbáltuk több aspektusból körüljárni a tárgyiasult vadászemlékekkel kapcsolatos kérdéseket, így természetesen érintjük a kikészítés egyes fázisait, részletesen szólunk a bírálat módozatairól, de a terepi bírálat és a „trófeagazdálkodás” is terítékre kerül. Vadászati kultúránk messzi évezredek homályába nyúló gyökerei közül a trófeakultusz az egyik, ami miatt a modern kor embere újból és újból puskát ragad. Természetesen a vadászatnak számtalan „indítékát” ismerjük még, de Gálos Csaba írásában a trófea körül maradunk, kiemelve és bemutatva a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. vadászterületeit, agancsos nagyvadjait és az utóbbi években tapasztalható minőségi változásokat.

Különleges emlékeink

Tágabb értelemben nemcsak a szarvas- és őzagancs, a dámlapát, a mufloncsiga, a vadkanagyar minősül trófeának, hanem a vadnak minden tartósított és megfelelőképpen feldolgozott testrésze vagy testfüggeléke, amely visszaidézi az elejtés körülményeit. Számos példát lehetne felsorakoztatni, a péniszcsonttól kezdve, a gyöngyfogon át, egészen a szarvasbikák szívében található Hubertus-keresztig. Ezeket igyekeztünk lajstromba venni a teljesség igénye nélkül.

…egy kicsit másképp

Cikkünkben a hazai nagyvadfajok trófeabírálatát vesszük górcső alá, ám nem akarjuk képletekkel untatni Önöket, ezért öt „fiktív” trófea minősítésén keresztül inkább a végeredményt befolyásoló objektív és szubjektív értékmérőkre világítunk rá.

Mindig van mit tanulni

Csizek Róbert harminc éve dolgozik a szakmában. Az erdészként, majd hivatásos vadászként eltöltött három évtized során rengeteg tapasztalatot gyűjtött. A vele készült interjú során – amelyben a válogatóvadászat alapelveitől eljutunk a vadföldművelés gyakorlati mesterfogásain keresztül az állománykezelés gyakorlatáig – mégis azt mondja, hogy mindig lehet, sőt kell is újat tanulni. A szakember jelenleg két szomszédos vadásztársaság vadgazdálkodását irányítja – igen magas színvonalon. A „fennhatósága alá tartozó” tizenegyezer hektáron évente mintegy ezer nagyvadnak adják meg a végtisztességet.

Jégbontó hava

Tizenegy hónappal ezelőtt új rovatot indítottunk, amelyben havonta az olvasók elé tártuk az apró- és nagyvadas vadászterületek aktuális vadőri teendőit, megfűszerezve a szerzőpáros – Farkas Tibor és Juhász Ferenc – értékes szakmai gondolataival. Hamarosan befejeződik a vadászati év, s ezzel együtt sajnos sorozatunk is véget ér.

Az első

Úgy hisszük vagy legalábbis reméljük, hogy a vadászok többsége éhezi az igényes szépirodalmat, és előszeretettel falja a lapunkban megjelenő történetek betűit, melyek néha vidám, máskor meg szívfacsaró írásokká állnak össze, de az biztos, hogy sosem maradnak iránytűként is szolgáló tanulságok nélkül. Higgyék el, ezúttal sem…

Az európai nagyvad

A pick-upok piacára, az ismert ázsiai márkák közé egy igazi „nagyvaddal” érkezett meg a Volkswagen. Az Amaroknak ezen a fronton – legalábbis a méretei és a tudása okán – mindenképpen helye van. A német márkát, annak megbízhatóságát vagy minőségét nem kell külön bemutatni. Erre jó példa, hogy a Touareg mellett az új Amarok is teljesítette a Dakart. Ez önmagáért beszél, a képességeiben tehát nincs okunk kételkedni. ám egy terepjáró vásárlásánál fontos szempont – főleg ha vadászatra szánt gépcsodáról van szó – a jármű vételára is. Nos, ez a típus 7,8 millió forinttól vásárolható meg. S hogy ez sok vagy kevés? Döntse el, ki-ki maga. Annyi azonban biztos, hogy ezért a pénzért egy biztonságos, gazdaságosan üzemeltethető, komfortos kocsit kapunk.

Megosztás

A szerzőről

4 hozzászólás

  1. Makszim Miklós be

    Tisztelt Szerkesztőség!

    Azt szeretném kérdezni,hogy létezik még hírlevél?
    Mert már nagyon régen nem kapom kb. másfél éve
    de regisztrálva vagyok a fenti címen.
    Régebben jött rendszeresen.

    Vadászüdvözlettel: Makszim Miklós!

    • Kókai Márton be

      Tisztelt Miklós!
      A hírlevél szolgáltatásunk jelenleg szünetel. Köszönjük érdeklődését!
      Üdvözlettel,
      Kókai Márton

Reagálj

*