fbpx

Nyomravezetői díjat fizetnek a madárvédők

0

Háromezer euró jutalmat ajánlott fel a ragadozó madarakat védő egyesület (Ochrana dravcov na Slovensku) annak a nyomravezetőnek, aki segít kézre keríteni azt a tettest, aki vidravas csapdákat helyezett ki Gúta határában.

„Múlt pénteken egy ismerősöm hívott, hogy Gúta Bólonynak nevezett részében, a töltés mellett egy csapdában vergődő madarat lát – mondta lapunknak Fűti Gábor fotós, a Túzok Enviromentális Oktatóközpont önkéntese. – A helyszínre érkezve egy vidravasban egy egerészölyvet találtam. Azonnal hívtam a rendőrséget és a környezetvédőket is. Nem messze egy másik csapdát is találtam csalétekkel, távolabb pedig egy régebbi madártetemet, szétszórt tollakat. Nagyon úgy fest, hogy huzamosabb ideje fogta már valaki ilyen aljas módszerrel ezeket a védett madarakat.”

vidravasguta

A rendőrség orvvadászat ügyében indított nyomozást, de a tettes több, az állatkínzással, környezetvédelemmel és általános veszélyeztetéssel összefüggő törvényt is megsértett – áll a madárvédő egyesület által kiadott közleményben. A vidravas az Európai Unió valamennyi országában tiltott csapda, amely hosszas szenvedéssel járó sérülést, végtagvesztést okoz, és gyakran az állat pusztulásához vezet. A Gúta mellett csapdába esett egerészölyvet sem sikerült már megmenteni, el kellett altatni.

Ugyanakkor a vidravas az emberre is veszélyes, egy óvatlan gyerek, ha belelép, vagy megfogja, súlyos sérülést szenvedhet. Jozef Chavko, a madárvédő egyesület elnöke arra is rámutatott, hogy az utóbbi években egyre gyakrabban találkoznak olyan esettel, amikor valakik mérget helyeznek ki, csapdát állítanak, vagy egyenesen kilövik a védett ragadozó madarakat. Sajnos az utóbbi időben egyes vadászok közt is elterjedt az a téves állítás, miszerint ezek a madarak okozzák az apró állatok, nyulak, fácánok számának csökkenését.

A madárvédők arra kérik a gútaiakat és a környéken élőket, ha bármit tudnak a tettesről, hívják a rendőrséget a 158-as számon vagy az Állami Környezetvédelmi Szervezet (Štátna ochrana prírody SR) dunaszerdahelyi irodáját (031 551 62 29).

Forrás: forestpress.hu

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*