fbpx

FeHoVa hírmondó – I. rész (GALÉRIÁVAL)

0

A Fegyver, Horgászat, Vadászat (FeHoVa) nemzetközi kiállítást szokás a Közép-európai térség legjelentősebb vadászati találkozójaként fémjelezni. Tavaly a statisztikák szerint 57 ezren váltottak jegyet a rendezvényre, ahol 18 ország 270 kiállítója prezentálta szolgáltatásait, avagy éppen portékáit a nagyérdeműnek. Természetesen szerkesztőségünk idén, a huszonharmadik FeHoVan is részt vesz, amelynek hangulatát az alábbi írással és fotókkal igyekszünk átadni olvasóink számára.

Csütörtök

Ha engem kérdeznek, az első nap mindig a legstrapásabb a kiállítás idején. Egyrészt a többségében irodai munkát végző ember lába még nem szokott hozzá az egész napos talpaláshoz, másrészt pedig általában ilyenkor vannak jelen a legtöbben a szakma képviselői közül. Utóbbi tényező azért „nehezíti meg” a napot, mert egy olyan kis országban, mint Magyarország – s azon belül is egy olyan szűk rétegben, mint a vadászoké – kis túlzással mindenki ismer mindenkit. Nehéz ilyenkor abbahagyni egy-egy szakmai diskurzust, mert mire az ember befejezné a mondókáját, már újabb ismerősbe botlik. Ezért szokás ezt az első, csütörtöki napot nem hivatalosan „szakmai napnak” hívni, ám ennek lényegét egy vadászbarátom fejezte ki a legjobban: nem vásárolni járok én ide, hanem találkozni azokkal a cimborákkal, akikkel máskor nem hozna össze a sors.

A megnyitó előtt a standok között bóklászva többségében ebben a szellemben diskuráltak a vadászok egymással, szerte a Hungexpo területén. Aki tavaly nem vett részt a rendezvényen, annak újdonságnak számíthatott ezúttal, hogy a vadászok idén is külön pavilonban kaptak helyet, így immáron második esztendeje különváltak egykori „lakótársaiktól”, a horgászoktól. Idén a szervezők kicsit megvariálták a főbb helyszínek elhelyezését, így például a tíz órakor kezdődő megnyitó a teljesen új helyen felállított vadászszínpadon vette kezdetét, míg annak régi helyén a Bocuse d’Or Magyarország szervezésében került sor a szakács verseny magyar döntőjére, amelynek nyertese képviselheti majd hazánkat májusban a világ legrangosabb szakács megmérettetésén, ami ezúttal a magyar fővárosban kap majd helyet.

A gasztronómiai kalandokat kínáló szórakozási lehetőség csábítása ellenére szép számmal gyűltek össze a vadászok a rendezvény hivatalos megnyitójára. Dr. Semjén Zsolt, az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnöke, hazánk miniszterelnök-helyettese beszédében vázolta, miként lehet Magyarország újra vadászati nagyhatalom. Alapvetően három pillért emelt ki, amelyek közül kettő már meg is valósult: a fegyvertörvény ésszerűsítése, az új vadászati törvény megalkotása és a 1971-és világkiállítás emlékére 2021-ben megrendezendő világkiállítás előkészítése.

A nap egyik legérdekesebb programját a Nemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács (CIC) nemzetközi trófeabírálata szolgáltatta, ahol világrekord medvekoponyán kívül, igazi kuriózumszámba menő agancsok szakszerű bírálatát is megtekinthették a látogatók. Idén a pavilon szívében fekvő trófeakiállítást Habsburg-Lotharingiai Mihály főherceg nyitotta meg. Ez a részleg, ahol egyébként egzotikus tájak „lakóit” bemutató „Dzsungelláz” című tárlat is látható, a civil látogatók kedvencének számított. Gyakran lehetett itt iskolás csoportokba botlani, akik nem csak a különleges agancsokat, szarvakat vehették szemügyre, hanem láthattak elefánt, avagy éppen krokodil preparátumot is.

(KoMa)

 

 

Fotók: Turóczi Anett, Fülöp Zita és Kókai Márton

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*