fbpx

Szükségállapotot hirdettek ki a medvék miatt Szlovákiában

0

Szükségállapotot rendeltek el a Magas-Tátra több településén a barnamedvék elszaporodása miatt. Magas-Tátra (Tátraváros, Vysoké Tatry) önkormányzata felszólította a lakosságot és turistákat, hogy sötétedés után kerüljék a szemeteskukákat és a rosszul megvilágított utcákat, nehogy élelem után kutató éhes medvékkel találják szembe magukat. Hasonló óvatosság ajánlott Csorbató és Tátralomnic üdülőfalvakban is.

Máskor is előfordultak itt barnamedvék, de eddig még soha nem közelítették meg a lakott területeket ilyen gyakran, csak az országutakon és az ösvényeken kóboroltak. Idén azonban már öt panaszt is kaptunk arról, hogy medve tört be a házba, sőt két esetben rátámadtak a házőrző kutyára. Aggódunk az iskolák és óvodák körül bóklászó medvék miatt is
– mondta a magas-tátrai polgármester, Jan Mokos.
Az is aggasztó, hogy már nemcsak éjszaka, hanem nappal is lehet látni a vadakat, az elmúlt néhány napban több mint tíz bejelentést kaptak erről a rendőrök, írja a Parameter.sk. A rendőrség közölte, hogy írásos tájékoztatót küldenek ki a lakóknak arról, hogy mi a teendő a ragadozókkal való találkozás esetén, emellett sűrítik a medvefigyelő rendőri őrjáratokat.

A Parameter szerint az egyik magas-tátrai családhoz rendszeresen járnak a medvék, így volt ez pénteken is. A medve azonban megijedt a kutyától, felmászott egy fára és két órán keresztül várakozott, végül lemászott, elsétált, majd egy órával később újra visszatért. Az ótátrafüredi vasútállomásra is jár két napja egy medve, az emberek a vonatból fotózzák.

Egy nemzeti parki szakértő szerint a téli álom után az élelmet kereső medvék különösen aktívak, ezért merészkednek be a hegyi falvakba is. Csaknem negyedszázada törvény tiltja a barnamedvék elejtését Szlovákiában, ahol jelenleg 1400 körülire becsülik a számukat.

Forrás: forestpress.hu

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*