fbpx

Sopron Spring 2016

0

Az IFSA LC Hungary nemzetközi erdészdiák szervezete 2016 április 21-24. között rendezte meg első szezonális találkozóját, a SopronSpring-et. A találkozónak hatalmas sikere volt az ideérkező nyolc ország diákjai között és felbecsülhetetlen tapasztalatokat adott a szervező csapatnak.

A négynapos rendezvény lehetőséget adott, hogy a résztvevők betekintést kapjanak a Nyugat-magyarországi Egyetem Erdőmérnöki karának a működésébe, intézeteinek projektjeibe, fő stratégiai rendszerébe. Mindemellett terepi és, kulturális programok tarkították a hétvégét.

Cseh, egyesült államokbeli, finn, német, olasz, spanyol, szlovák, és természetesen magyar diákok a csütörtöki napon érkeztek meg a találkozóra, melynek első napján ismerkedő estre került sor, inek során máris belekóstolhattak hazánk konyhájának specialitásaiba.

A pénteki nap reggelén az Erdőmérnöki kar dékánja, prof. dr. Lakatos Ferenc úr nyitotta meg a rendezvényt a Ligneumban, majd a szervezők ismertették a hétvége programját.

Az első nap délelőttje az Almamáteré volt, az intézetekkel a középpontban. Meglátogattuk a Vadgazdálkodási és Gerinces Állattani intézetet prof. dr. Náhlik András, és Tari Tamás egyetemi tanárok irányításával, a Növénytani és Természetvédelmi Intézetet dr. habil. Csiszár Ágnessel, és a Fizika és Elektrotechnikai Intézetet dr. Dívós Ferenc vezetésével.

Az intézetek meglátogatása során, a többi között a GPS telemetriás rendszerekről, a botanikus kertünk történetéről, fajösszetételéről, a Fakopp rendszeréről kaphattak információt a résztvevők, miközben közvetlen hangulat alakult ki az előadók, és a diákok között.

Késő délután a Fertő-Hanság Nemzeti Parkhoz látogattunk el, ahol több órás kenus túravezetést tettünk a Fertő tavon, miközben a tó élővilágáról, érdekességeiről hallottunk. A hétvége talán legjobban várt, és legérdekesebb pontja volt ez a túra, amit sikerült „szárazon” megúsznunk, leszámítva a másnapi izomlázat. A kellően elfáradt társaság újult erővel vetette bele magát a nemzetközi estbe, ahol ízelítőt kaptunk a fent említett országok ételeiből, italaiból, hagyományaiból, szokásaiból.

A szombat délelőtt az erdészeti múzeum meglátogatásával telt, és bátran állíthatom, hogy a Selmeci hagyományok, az egyenruhák messze a legtöbb figyelmet kapták, és a legtöbb érdeklődést a résztvevőktől. Az időjárás kegyeltjében túrát tettünk a soproni hegyvidéken, és az ebédet gyönyörű tavaszi időben fogyaszthattuk el a természetben.

Kora délután elkezdődtek a szervezett szakmai programok, minek során a Bükkös Meteorológiai Állomásra, és a Roth féle szalálóerdőhöz kalauzoltak el kísérőink, a Környezet- és Földtudományi Intézettől, és az Erdőművelési és Erdővédelmi Intézettől. A fáradtságos program sorozat zárásaként borkóstolón, és magyaros vacsorán vettünk részt Sopronban, aminek magas színvonala mintegy megkoronázta a Sopron Spring-et és hatalmas sikert aratott.

Az újjáalakult IFSA LC Hungary szervezetnek, ez volt az első találkozója, ami bár sok-sok munkával, és elhivatottsággal járt a szervezők részéről, de kétségtelenül mindenkinél sikert aratott, és bizalmat adott nekünk, hogy a jövőben további rendezvényeket szervezzünk, bővítsük a saját, és az egyetem nemzetközi kapcsolatait, mindamellett, hogy szakmailag, és emberileg fejlődjünk. Véleményem szerint ezek a találkozók a legjobb színteret adják nekünk, hogy igazán felkészülten lépjünk be majdan a munka világába és válhassunk olyan erdőmérnökké, akinek látásköre kitágult, és képes követni a fejlődő világ újdonságait, akár az erdészetben vagy akár a való életben.

Hatalmas köszönettel tartozunk azoknak, akik pénzügyileg, programokkal, vagy azok lebonyolításában segítettek nekünk. Nélkülük biztosan nem sikerülhetett volna ilyen színvonalasra a találkozónk.

sopron_spring

sopron_spring

Külön köszönet:

Nyugat-Magyarországi Egyetem Erdőmérnöki Kar

Bakonyerdő Zrt.

DALERD Zrt.

Fertő-Hanság Nemzeti Park

Gledicia Kft.

Gyulaj Zrt.

KUHN Rakodógép Kft.

SEFAG Zrt.

STIHL

Szombathelyi Erdészeti Zrt.

Forrás: Deák István György, IFSA LC HUNGARY

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*