fbpx

Vadászattal ismerkedtek az öko-osztályos diákok

0

Sándorfi Gergely igazgató meghívásának tett eleget május 11-n Németh Zoltán és Pechtol Szabolcs (Royal Hunting Kft. – www.vadasztanfolyam.hu), amikor is a „Madarak és fák napja” alkalmából a Székesfehérvári Bory Jenő Általános Iskola 5. és 6. öko-osztályos tanulóit (40 diák) látogatták meg egy ismeretterjesztő előadással.

Napjainkban egyre nagyobb hangsúlyt kap a környezeti nevelés és a hozzá kapcsolódó környezettudatosság. Annak ellenére, hogy már korai gyermekkorban az erdei iskolákon keresztül természet-közeli, tudatformáló ismeretekhez juthatnak a diákok, szükség van arra, hogy az ott egyáltalán nem, vagy nem kellő mélységben oktatott vadgazdálkodási, vadászati alapismeretekkel is megismertessük őket. E speciális szakismeret hiányában úgy nő fel az új nemzedék, hogy soha, egyetlen hivatalos platformon keresztül nem részesül olyan, a környezeti neveléshez szervesen hozzákapcsolható ökológiai oktatásban, amely a vadászok szűk rétegének tevékenységét, annak megértését, elismertségét elősegíti, növeli.

Németh Zoltán tanfolyamvezető elmondása szerint a társadalmi felelősségvállalás jegyében rendszeresen és nagyon szívesen vállalnak hasonló feladatokat. Ezen alkalommal is bárminemű ellenszolgáltatás nélkül, immár hagyományos jelleggel tettek eleget egy iskolából érkező felkérésnek. Ismeretterjesztő előadást tartottak két osztály részére összevonva, amelyen a környezetismeret-tanáraik és osztályfőnökeik is részt vehettek, mint hallgatók. A vadászat történetét az őskortól napjainkig feldolgozó kiselőadás lényege, hogy a tanulókat abba aktívan bevonva, számtalan rávezető kérdéssel, interaktív módon, de tanórához hasonló keretek között vezesse be a vadgazdálkodás rejtelmeibe, és velük mondassa ki a végén a helyes válaszokat, illetve célja, hogy értsék meg, a vadászat egyidős az emberrel, annak egyik legősibb foglalkozása. Kezdetben a vadászat, mint létfenntartó tevékenység, az élelemszerzés eszközeként a túlélést, a fennmaradást szolgálta. Napjainkra az egyre fejlődő civilizáció kialakulásával fokozatosan megváltozott az ember és a természet viszonya, átalakult a vadászat szerepe is. Fogadják el a gyerekek, hogy a vadászat mindig is több volt, mint egyszerű hússzerző tevékenység, vagy ha úgy tetszik hobbi. A mai kor emberének elmerülése a természetben sokkal inkább egy sajátos hagyományokkal és értékekkel rendelkező életforma. Értsék meg, hogy a vad elejtése a gondos vadgazdálkodási tevékenység végén tulajdonképpen nem más, mint a beérett gyümölcs learatása.

A 40 kisdiák elérése részünkről nagy eredmény – fejtette ki Németh Zoltán – hiszen ilyen típusú szemléletformáló oktatásban gyakorlatilag nem részesülnek a tanulók, vagyis minden egyes elért személy a mi szempontunkból száz százalékos siker. A célkitűzés szempontjából eredményesnek, a környezettudatos szemléletmód kialakítása szempontjából hasznosnak ítéljük programunkat, amit mi sem támaszt alá jobban, mint hogy a gyerekek osztályfőnökeitől számtalan visszajelzést kaptunk, hogy mennyire érdekes volt számukra, mennyire élvezték, illetve alig várják, hogy ismételten találkozhassunk és egy újabb ehhez hasonló előadáson vehessenek részt.

Forrás: VL

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*