fbpx

Barna medve jár az Aggteleki Nemzeti Park területén

0

Május 23-án átjött egy medve Szlovákiából az Aggteleki Nemzeti Parkba, azóta itt bolyong, többen látták is. A székely mondás szerint, a medve nem játék és nem szabad lebecsülni, mi több letegezni sem.

Szabó Ádám, az Aggteleki Nemzeti Park munkatársa az M1-en elmondta: a barna medvét hétfőn hajnalban egy vadász látta az Aggteleki Nemzeti Parkban, aki először vaddisznónak nézte az állatot.

A megrémült medve előbb átkelt a Bódván, majd egy mezőgazdasági területre érve ügetésbe kezdett a közeli erdő felé. Hozzátette, hogy valószínűleg jelenleg is a Martonyi erdőben tartózkodik, de nincsenek pontos adatok, mivel az állaton nincs jeladó.

A szakember megjegyezte, a nyomok alapján a medve 100-120 kg-os lehet. Valószínűleg egy fiatal kan, és a párzási időszak vége felé még mindig élete párját keresi.

Az észak-spanyolországi Proazában levő Nemzeti Park 85 medvéje közül az egyik kószál a parkban 2000. december 30-án. Összesen 15 barna medve született Cantabria területén 2000-ben, ami rekordnak számít ennél a veszélyeztetett fajnál.

A szakember kiemelte, alapvetően nem jelent veszélyt az emberre, de azért érdemes nagy ívben elkerülni és nem settenkedve megközelíteni őt.

A Természetvédelmi Őrszolgálat munkatársaival közösen hőkamerákkal keresték az állatot, és a környező települések nyíltabb területeit is átvizsgálták.

Forrás: hirado.hu

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*