fbpx

Kedvező túzokszaporulat Dévaványán

0

Idén tizenöt vad túzoktojó neveli fiókáit a Körös-Maros Nemzeti Park Dévaványai-Ecsegi puszták részterületén kialakított Túzokvédelmi Mintaterületen.

A 400 hektáros terület immár tizenhárom éve segíti a dévaványai túzokállomány helyzetét. Kerítés veszi körbe, ezért a szőrmés ragadozók nem tudnak bejutni, így a túzokok költési sikere magasabb, mint a környező, bekerítetlen területeken. Évente 6-14 vad túzok költ itt. Idén igen kedvező a szaporulat: 15 sikeres fészkelést regisztrálhattunk.

Zömmel egyfiókás családokat láthatunk, de szerencsére vannak tojók, amelyek két utódot nevelnek. A körbezárt kert egészen a kirepülésig óvja a fiókákat. A röpképes kort általában július végefelé érik el, s ekkor már önálló táplálékszerzésre is képesek. A tojók bemutatják nekik a távolabbi térséget, de éjszakára még visszajárnak a bekerített mintaterületre.

Az, hogy a külső, bekerítetlen területeken a fiókáknak mekkora esélyük van a túlélésre, nagyban függ a tojó területválasztásától, figyelmességétől. A kicsiknek sok mindent meg kell tanulniuk ahhoz, hogy túléljék a mindennapokat. Éppen ezért még hónapokig együtt maradnak anyjukkal, általában csak a telelési időszak közepén, végén szűnik meg ez a kapcsolat, onnantól élnek ténylegesen önálló életet a fiatal túzokok.

Forrás: kmnp.hu

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*