fbpx

Medve Tusnádfürdőn

0

A hétvégén a romániai Hargita megyében, a festői környezetben fekvő Tusnádfürdőn nem kis riadalmat okozott egy arra tévedt fiatal medve. A híres gyógyfürdő és üdülőhelyet rengeteg turista látogatja, így a kalandozó medvék igen komoly veszélyt jelentenek magukra és az emberekre nézve egyaránt. A sétálók le is filmezték, ahogy a fiatal egyed válogat az egyik utcai szemeteskukában, láthatóan nem zavarták a filmező, fényképező bámészkodók. Szerencsére nem történt incidens, de az ehhez hasonló találkozások már szinte mindennaposak Erdélyben.

Természetesen a medve nem valami ismeretlen jelenség a környéken, de az elmúlt évtizedekben számuk drasztikusan növekedett, természetvédelmi oltalmuk miatt a fegyveres gyérítést alig (alacsony tervszámok mellett), csak indokolt esetben engedélyezik.

Ez az eset is azt mutatja, hogy a fiatal egyedeknek, hogy élelmet és saját territóriumot találjanak, egyre messzebbre kell vándorolniuk, mert az eddigi élettér már „megtelt”. A települések közelében sokkal könnyebb táplálékot találni, azonban így egyre kevésbé fognak a medvék félni az embertől, aminek az lesz a vége, hogy tovább nő majd, a találkozások száma. A rövidebbet pedig általában nem a medve húzza, ezekben az esetekben. A helyi vadásztársaságoknak, az erdészeti és természetvédelmi hatóságokkal közösen kell megoldást találnia a helyzetre, minél előbb.

Az amatőr felvétel az alábbi linken tekinthető meg:

https://videa.hu/videok/origo/nagyvilag/medve-lepte-meg-a-jarokeloket-tusnadfurdo-DPXJxH3R8HRFrg48?start=0

VL

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*