fbpx

Agancserdő Nagysallérban

0

Október 27-én rendezte meg a SEFAG Zrt. gím- és dámagancsainak mustráját a lábodi vadászterületén álló Nagysalléri Vadászháznál. Dr. Varga Gyula, a társaság vadászati osztályvezetőjének ismertetője során elhangzott, hogy az idei szeptember folyamán 131 gímbika került terítékre. Az idény komoly eredményeket hozott, hiszen a terítékre kerültbikák agancsainak átlagtömege 7,68 kg-ot, az érmes arány pedig 73 százalékot ért el. A 17 arany-, 44 ezüst-, valamint 34 bronzérmes trófea átlagtömege 8,51 kg, a 95 érmes bika bírált átlagkora pedig 9,5 év volt.

A lábodi vadászterület déli körzetéből került ki a legnehezebb agancs 12,55 kg-os trófeatömeggel, a legnagyobb pontszámot elérő pedig szintén Lábodról származik – 234,66 nemzetközi pontra bírálták. Látható volt tizenkét kiló fölötti trófea Szántódról, valamint Zsitfapusztáról, de találkozhattunk 9,4 kilós, ám érett aranyérmes agancsal is. Talán érdemes megemlíteni, hogy a megyei bírálatok során – a 131 bika közül – mindösszesen kettőt találtatott korai elejtésűnek. A majd’ 190 trófeát felvonultató szemlét a 105 gímagancs mellett a még mintegy 80 dám lapátja, két muflonkos mutatós csigái, valamint egy terítéken fekvő dámbika tették egyedivé.

Dr. Varga hangsúlyozta, hogy törekvéseik és az abba vetett reményeik igazolódni látszanak, miszerint a bikák öregbítésével, kíméletével, valamint azzal, hogy esélyt adunk nekik a bizonyításra a régi mondás nyerhet megerősítést – „sokszor a kevesebb, több!”

Forrás: B.T.

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*