fbpx

Szarvas vonulás Nagynyárádon

0

Hétfő délután, Mogyorósi Editnek és még jó pár autósnak lélegzetelállító élményben volt része, amit videóra is vettek és a közösségi oldalakon megosztottak. A jelenet pár perc alatt lezajlott. Legalább száz egyedből álló, szarvasrudli haladt át, a Baranya megyei Nagynyárád és Sátorhely közti útszakaszon.

Szerencsére az úton közlekedő autósok időben és megfelelő távolságban meg tudtak állni, így nem történt baleset.

A télen többször láthattak, ehhez hasonlót a szerencsések Darnózselinél és a dunaszekcsői kompkikötőnél.

A tartós hideg, az idény végi hajtások, és terelések, illetve az egyre élénkebb agancsozó tevékenységnek is köszönhető, hogy ekkora csapatok verődnek össze. Ez utóbbi mind a közlekedők, mind a vad számára a legveszélyesebb, ahogy szándékosan hajszolják a rudlikat, hogy a bikák menekülés közben elhullajtsák agancsukat. Sajnos az ezt művelő emberek nincsenek tudatában, vagy nem érdekli őket, hogy az így leeső (letörő) agancs kárt tehet (tesz) az agancstőben, maradandó károsodást, fájdalmat okozva a vadnak. Ez kár a vadgazdálkodó és végső soron saját „bizniszük” számára is.

3100agancs-med

Sok esetben a települések, utak, vasútvonalak, hagyományos, akár százados vadváltókat kereszteznek, ezért télidőben fokozott figyelemmel közlekedjünk. A jeges, havas útviszonyok közepette nehéz, ha nem lehetetlen időben megállni, hajnali és esti órákban pedig a biztonság érdekében hajtsunk lassabban.

ZV

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*