fbpx

Diana istenasszony nem a vadászokat, hanem a farkasokat fogadta a kegyeibe

0

A 2016/17-e vadászati évben a Polanai Védett Vadászati Körzetben (Szlovákia) 20 659 hektáros állami vadászterületén élő szarvas állományból a környék farkasai alaposan kiveszik a vámot. Közel annyit fogyasztanak el, mint amennyi bikát hoznak terítékre.

Összesen 152 darab szarvas elejtése volt betervezve, ebből 38 db szarvasbika, 60 db szarvastehén és 54 db szarvasborjú. Az I. és II. korosztályú szarvasbikáknál már ez a második év, hogy a felére (50%-ra) csökkentették a vadászati tervet, mert a III. korosztályt teljes mértékben levadászták a farkasok. A mellékletben megtekinthető egy fotó, ami a 2017. január 14-én a Kyslinky pagonyban a farkasok által lerántott és részben elfogyasztott III. korosztályú szarvasbikát dokumentálja. A 9 éves szarvasbika trófeája 195 C.I.C. pontra volt értékelve. Ez már a 20-ik megtalált és az erdészek által dokumentált ordasok által lerántott agancsár ebben a vadászati idényben.

A polanai szarvasbikák vadászata a 2016/2017-es vadászévre a következőképpen volt tervezve:

18 szarvasbika    I.  korosztályban

10 szarvasbika   II.  korosztályban

3 szarvasbika  III.  korosztályban

7 szarvasbika   IV.  korosztályban

Összesen: 38 db

A vadászok elejtettek:

9 szarvasbikát   I.  korosztályban

5 szarvasbikát  II.  korosztályban

0 szarvasbikát III.  korosztályban

5 szarvasbikát  VI.  korosztályban

Összesen: 19 db elejtett szarvasbika

Összesen 20 db szarvasbikát találtak meg, amit a farkasok rántottak le. Az ordasok 1 db I. korosztályú,

9 db II. korosztályú, 4 db III. korosztályú, 6 db VI. korosztályú bikát zsákmányoltak.

Szlovákia számára az engedélyezett farkaselejtési kvóta 70 példány volt, a Polanai Védett Vadászati Körzet területén a túlszaporodott farkas állományból egyéni vadászaton 1 db farkas lett terítékre hozva. Az engedélyezett társasvadászat nem járt eredménnyel. Ebből is látszik, hogy a vadon nevelkedett farkasok ennyire tudnak magukra vigyázni.

Forrás: vadaszat.sk/ Takács Frigyes – Ján Nozka

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*