fbpx

Elégedett az EU a madárinfluenzával szembeni magyar óvintézkedésekkel

0

Elégedett a magyar hatóságok madárinfluenzával szembeni óvintézkedéseivel az Európai Unió egészségügyi és élelmiszeripari biztosa, aki hivatalos budapesti látogatásán jelezte, hogy Magyarország továbbra is számíthat az Európai Bizottság pénzügyi támogatására – tájékoztatta a Földművelésügyi Minisztérium (FM) pénteken az MTI-t.

A közlemény szerint Vytenis Andriukaitis uniós biztos és Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter kétoldalú tárgyalást folytatott, amelyen a biztos reményét fejezte ki, hogy Magyarország a jövőben is hatékonyan lép föl a hasonló járványokkal szemben.

A megbeszélés során Fazekas Sándor beszámolt arról, hogy a madárinfluenza-járvány komoly veszteséget okozott a magyar baromfiágazatnak, a kártalanítás jelentős terhet ró a költségvetésre, ezért a magyar kormány élni kíván az uniós jog szerinti támogatási lehetőségekkel.

A megbeszélésen az uniós biztos fokozott készültséget sürgetett a szarvasmarhákat sújtó bőrcsomósodáskór ellen is, továbbá hatékony fellépést szorgalmazott az Ukrajnában terjedő sertéspestis megakadályozására; ez utóbbi kapcsán a jövőben is magas szintű egyeztetéseket tart szükségesnek.

Fazekas Sándor a felvetésre válaszolva kijelentette: Magyarország felkészült mind a környező országok megsegítésére oltóanyaggal, mind a szükség szerinti hazai vakcinázásra, a sertéspestis átterjedése ellen pedig további óvintézkedéseket tett.

A közlemény szerint a megbeszélés témája volt az élelmiszerpazarlás is, amelyet a tárgyalófelek jelentős problémának neveztek. Úgy vélték, hogy ennek visszaszorításához szemléletformálásra, valamint az ágazati szereplőkkel együttműködésre van szükség, továbbá egyszerűsíteni kell az élelmiszeradományozás, valamint az állati takarmányozásban való hasznosítás feltételeit.

Egyetértettek abban is, hogy támogatni kell a genetikailag módosított élelmiszerek és takarmányok nemzeti tiltását lehetővé tevő új uniós jogszabályt. Fazekas Sándor ennek kapcsán a tagállami önrendelkezési jog biztosítását sürgette – írta az FM.

Forrás: MTI

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*