fbpx

Több száz fiatal versengett a hazai erdőkről indított vetélkedőben

0

176 csapat, 4 hónap, 6 elméleti forduló és csapatonként 1 road movie – ez írja le számokban a magyar erdészek tavaly 150 éves szakmai civil szervezete, az Országos Erdészeti Egyesület által meghirdetett „Fedezd fel az örökséged!” erdőismereti vetélkedőt. A nagy érdeklődéssel kísért versenyre az ország minden tájáról, több mint 500 középiskolás diák jelentkezett, az élen a Mosonmagyaróvári Kossuth Lajos Gimnázium egyik csapata végzett.

Magyarországon több évszázados hagyományra tekint vissza a fenntartható erdőgazdálkodás, amelynek eredményeként az első világháborút követő 10 százalékról mára 20 százalékot meghaladó arányúra nőtt az erdővel borított területek nagysága hazánkban. Közös természeti örökségünket jelentik a hazai erdők, mélyebb megismerésük a felfedező korba lépő generációk örökzöld kalandja.

Az Országos Erdészeti Egyesület által, a Földművelésügyi Minisztérium támogatásával szervezett „Fedezd fel az örökséged!” erdőismereti vetélkedő elsődleges célja az volt, hogy közelebb hozza a magyar fiatalokhoz az erdőket és az erdész szakmát, a természet szeretetét és a gyakorlati környezettudatosságot.

„A „Fedezd fel az örökséged!” vetélkedőnkben a csapatok megmutatták, hogy a mai fiatalok számára olyan értéket képvisel a magyar természeti örökség, az erdők megismerése és védelme, amelyért hajlandóak ringbe szállni és próbára tenni tudásukat. Köszönöm, hogy ennyien velünk tartottak a vetélkedőnk csaknem négy hónapja során, remélem, hogy mindenki hasznos ismeretekkel gazdagodott, és sok újdonságot megtudott a hazai erdőkről és az erdészeti munkáról. A kalandvágyóbb versenyzőinkkel a hamarosan induló Fiatalok Az Európai Erdőkben – YPEF 2017 angol nyelvű versenyen is minden bizonnyal találkozni fogunk, és bízunk benne, hogy idén folytatni tudjuk a „Fedezd fel az örökséged!” erdőismereti vetélkedőt is” – mondta Lomniczi Gergely, az Országos Erdészeti Egyesület főtitkára.

A versenyző csapatok érdeklődése és kitartása azért is dicséretes, mert a vetélkedő nem volt könnyű: hat fordulón keresztül heti hat elméleti kérdésre kellett megoldást kidolgozniuk, terepi feladatként pedig el kellett készíteniük egy olyan erdei úti videót, amely megmutatja, hogy őket mi érdekli leginkább az erdőben. A csapatok által készített videók megtekinthetők a „Fedezd fel az örökséged!” vetélkedő közösségi média oldalán: https://www.facebook.com/fedezdfel/

„Fedezd fel az örökséged!” TOP 10 csapat:

  1. Favágók – 281 pont (Mosonmagyaróvári Kossuth Lajos Gimnázium)
  2. Földes II. Északerdő Csapat – 276 pont (Földes Ferenc Gimnázium – Miskolc)
  3. Árnikák – 270 pont (Pécsi Szakképzési Centrum Mohácsi Radnóti Miklós Szakképző Iskolája)
  4. Venatus Memorum – 255 pont (Budapesti Gépészeti Szakképzési Centrum Kossuth Lajos Két Tanítási Nyelvű Műszaki Szakgimnázium)
  5. Fa King – 254 pont (FM ASZK Mátra Erdészeti, Mezőgazdasági, és Vadgazdálkodási Szakképző Iskolája és Kollégiuma – Mátrafüred)
  6. Erdőkerülők – 253 pont (Vásárhelyi Pál Közgazdasági Szakközépiskola/Széchenyi István Gimnázium – Szolnok)
  7. Szent Jánososok (1) és ÉSZAKERDŐ – 249 pont (Szent János Görögkatolikus Gimnázium és Szakgimnázium – Edelény)
  8. Erdőjárók – 246 pont (Batthyány Lajos Gimnázium – Nagykanizsa)
  9. Megosztott:
  10. Erdőbe Menők – 245 pont (Hajagi Természetvédő és Szabadidő Egyesület, Herend / a 3 csapattag a szombathelyi Herman Ottó Szakképző Iskolába, a Veszprémi Szakképzési entrum Ipari Szakgimnáziumába és a szintén veszprémi Lovassy László Gimnáziumba jár)
  11. Kossuth – Északerdő 4 – 245 pont (Kossuth Lajos Evangélikus Gimnázium – Nyíregyháza)
  12. Signum Team – 245 pont (Roth Gyula Erdészeti Faipari Szakképző Iskola – Sopron)

Az első három helyezett csapat értékes túrabolt utalványokkal és fejenként 1 db éves A mi erdőnk magazin-előfizetéssel gazdagodott, a többiek pedig fejenként 1 db éves A mi erdőnk magazin – előfizetést nyertek.

A videók között születtek olyan kiemelkedően jó alkotások, amiket különdíjjal jutalmaznak a szervezők. A legjobb videónak járó különdíjat az Erdőbe Menők és a Dobókockák (Egri Dobó István Gimnázium) csapatok road movie-ja érdemelte ki, ami egy-egy, az Országos Erdészeti Egyesület jóvoltából összeállított kisebb túracsomag.

Erdőbe Menők road movie https://youtu.be/5e7FpjuqoXU

Dobókockák road movie https://www.youtube.com/watch?v=wB7UqHVRJQ8

A nyereményeket az Országos Erdészeti Egyesület március végén, erdőjárással egybekötött ünnepélyes díjátadó esemény keretében adja át, melynek részleteit a későbbiekben teszi közzé.

Forrás: Pilisi Parkerdő Zrt.

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*