fbpx

Vadászható lesz a hód?

0

Ha a földművelésügyi miniszter tervezete, amely a védett állatokról szóló rendeletet módosítaná jogerőre emelkedik, akkor az eurázsiai hódok szeptember 1. és március 1. között a természetvédelmi hatóság engedélyezése révén vadászhatók lennének vadászpuskával, illetőleg élve fogó csapdával írja az index.hu. Utóbbi esteben egészen pontosan így fogalmaz a tervezet: „az egyed életének kioltását élve fogó csapdával történő megfogás után, kíméletesen”.

Az utóbbi esztendőkben jelentősen megnőtt állományú hódokat – amelyeknek természetes ellensége nincs – jelenleg is lehet szabályozni az állományát árvízvédelmi indokok alapján, a mostani módosítás viszont mással indokolja vadászat engedélyezését: „az erdészeti és mezőgazdasági károk mérséklése, csökkentése érdekében szükségessé váltak olyan intézkedések, amelyeket a védett állatokra vonatkozó jogi előírások alapján nem engedélyezhet a hatóság, így indokolttá vált a faj státuszának felülvizsgálata.”

A rendelet módosítása után a hódra akkor lehetne vadászni, ha az erdő- és mezőgazdaságban, valamint a vízgazdálkodásban keletkezett súlyos károk megelőzése érdekében teszik, ha a kártétel bizonyítható, ha nincs más kielégítő megoldás és ha a gyérítés nem jár a természetes állomány tartós sérelmével.

Az elejtett hódok bundáját a vadász korlátozott számban megtarthatná, ám ezekkel kereskednie tilos volna, ugyanúgy, ahogy ezek cseréje és az országból való kivitele is tiltott lenne.

Hód kártétele

A hódok kártétele

Forrás: VL

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*