fbpx

Az első túzok kakas már készen áll a nászra Dévaványán

0

A túzokok szaporodási idejének, az úgynevezett túzokdürgésnek klasszikus időszaka az április, de a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai a hétvégén már megfigyeltek egy násztáncot lejtő túzokkakast.

A dürgés időszakában a kakasok elfoglalják dürgőhelyeiket és megkezdik látványos táncukat. A KMNPI Réhelyi Látogatóközpontjában Magyarországon egyedülálló módon lehetőség van arra, hogy egy kilátóból, nagy számú túzokkakas nászviselkedését kövessék nyomon a látogatók.

A madarak már december óta készülnek a nászra: bajusztollakat növesztettek, nyaktollaikat pedig szürke színűről vörösre váltották. Kollégáink március 12-én, vasárnap figyelték meg az első dürgő madarat, amely 18 másik kakas társaságában már elfoglalta a dürgőhelyét. Tollazatát kibontotta, torokzacskóját felfújta, így próbált tetszelegni a tojómadarak előtt. A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai fokozottan ügyelnek arra, hogy ebben az időszakban semmiféle emberi jelenlét ne zavarja meg a túzokok nászát.

Felhívjuk figyelmüket, hogy Igazgatóságunk a korábbi évekhez hasonlóan idén áprilisban is szervez túzok leseket Dévaványán. A részleteket a későbbiekben honlapunkon olvashatják majd, illetve a Réhelyi Látogatóközpont információs pultjánál és elérhetőségein (Tel: +36-66/483-083, +36-30/445-2409, e-mail: rehely@kmnp.hu) is kérhetnek tájékoztatást.

Forrás: kmnp.hu

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*