fbpx

Fiatalok találkozása az örökerdőkkel

0

Az Országos Erdészeti Egyesület által meghirdetett „Fedezd fel az örökséged!” országos erdőismereti vetélkedő díjkiosztóján a legjobban teljesítő középiskolás csapatok szakvezetéssel Mexikó-pusztára, a Pilisi Parkerdő Zrt. „erdőlaboratóriumába” látogathattak, ahol a szakemberek az örökerdő-gazdálkodás alapjait és kézzel fogható eredményeit mutatták be a jelenlévőknek.

Mint emlékezetes, az Országos Erdészeti Egyesület által, a Földművelésügyi Minisztérium támogatásával szervezett „Fedezd fel az örökséged!” erdőismereti vetélkedőre az ország minden szegletéből 176 csapat, összesen több mint 500 középiskolás diák jelentkezett. A négy hónapon, hat elméleti és egy terepi fordulón keresztül zajló vetélkedő elsődleges célja az volt, hogy közelebb hozza a magyar fiatalokhoz az erdőket és az erdészek munkáját, a természet szeretetét és a gyakorlati környezettudatosságot. A szervezők ezért is döntöttek úgy, hogy nem csak tárgyi nyereményekkel, hanem értékes szellemi tőkével, a fenntartható jövőt szolgáló örökerdő-gazdálkodás mélyebb megismertetésével is megajándékozzák a nyertes csapatokat.

Reménykeltő, hogy ilyen sok fiatal figyel természeti környezetünkre, és vette a fáradságot, hogy közelebbi ismeretségbe kerüljön az erdőkkel. Korszakunk nagy kihívása a klímaváltozás, amely nagy hatással van a természetre, különösen a hosszú életciklusú erdeinkre. Erdeink fontos szerepe pedig éppen ebben áll: éppen gondozásukkal, erdőtelepítéssel és fák ültetésével tehetjük a legtöbbet Földünk gyógyulásáért” – hangsúlyozta Ugron Ákos Gábor állami földekért felelős helyettes államtitkár.

A díjátadó eseményre a Dobogókő és Pilismarót között található Hoffmann Vadászházban került sor, ahonnan a résztvevőket erdészeti kisbuszokkal szállították át a közeli Mexikó-pusztára, a Pilisi Parkerdő Zrt. kísérleti „erdőlaboratóriumába”.

Lomniczi Gergely, az Országos Erdészeti Egyesület főtitkára kiemelte: „A Fedezd fel az örökséged!vetélkedőnk csaknem négy hónapja során arra buzdítottuk a résztvevő középiskolás diákokat, hogy fordulóról fordulóra minél több ismeretet gyűjtsenek össze az erdőkről és a magyar erdészek munkájáról. Úgy gondoltuk, hogy a legkitartóbb és legérdeklődőbb csapatok megérdemlik, hogy első kézből ismerhessék meg az örökerdő-gazdálkodást, azt az erdőgazdálkodási üzemmódot, amelynek köszönhetően a magyar erdészek a ma még az általános vagy középiskolák padjait koptató diákok jövendőbeli gyermekei és unokái számára is élhető, a természeti csapásoknak jobban ellenálló, különleges erdőélményt nyújtó erdőterületeket tudnak biztosítani.”

Csépányi Péter, a Pilisi Parkerdő Zrt. termelési és természetvédelmi főmérnöke, az örökerdő-program szakmai irányítója elmondta: „Az erdészeknek, munkájuk során több évszázados időtávlatban kell gondolkozniuk, elég csak a pár hónapos csemete és mellette lévő, több száz éves famatuzsálem kapcsolatára gondolnunk. A Mexikó-pusztai Pro Silva bemutató terület mintaerdejét eddig már több száz, vonatkozó szakoktatásban részt vevő diák látogatta meg. Külön öröm volt számomra, hogy a mai eseményen nem csak szakiskolások, hanem gimnazisták és szakközépiskolások is részt vettek. A fiatalok felkészültsége és a természet iránt tanúsított, óvó érdeklődése mindig reményt ad az erdész szakembernek: van kinek ápolnunk és gyarapítanunk a hazai erdőket.

A vetélkedő díjait a szakvezetés után Ugron Ákos Gábor állami földekért felelős helyettes államtitkár, Lomniczi Gergely, az Országos Erdészeti Egyesület főtitkára és Békési János, a Hazai Erdész című TV-műsor szerkesztője adta át.

Az első három helyezett csapat értékes Mountex-utalványokkal és fejenként 1 db éves A mi erdőnk magazin-előfizetéssel gazdagodott, a többiek pedig fejenként 1 db éves A mi erdőnk magazin-előfizetést nyertek. Az Országos Erdészeti Egyesület ezen túl két különdíjat, két kisebb túracsomagot osztott ki a legjobb túravideót készítő csapatoknak.

A kalandvágyóbb versenyzőkkel a hamarosan induló Fiatalok Az Európai Erdőkben – YPEF 2017 angol nyelvű versenyen is minden bizonnyal találkozni lehet majd, amely nemzetközi döntőjének idén Sopron ad helyet, de az Országos Erdészeti Egyesület idei tervei között szerepel a „Fedezd fel az örökséged!” erdőismereti vetélkedő folytatása is.

„Fedezd fel az örökséged!” TOP 10 csapat:

  1. Favágók– 281 pont (Mosonmagyaróvári Kossuth Lajos Gimnázium)
    2.    Földes II. Északerdő Csapat – 276 pont (Földes Ferenc Gimnázium – Miskolc)
    3.    Árnikák – 270 pont (Pécsi Szakképzési Centrum Mohácsi Radnóti Miklós Szakképző Iskolája)
    4.    Venatus Nemorum – 255 pont (Budapesti Gépészeti Szakképzési Centrum Kossuth Lajos Két Tanítási Nyelvű Műszaki Szakgimnázium)
    5.    Fa King – 254 pont (FM ASZK Mátra Erdészeti, Mezőgazdasági, és Vadgazdálkodási Szakképző Iskolája és Kollégiuma – Mátrafüred)
    6.    Erdőkerülők – 253 pont (Vásárhelyi Pál Közgazdasági Szakközépiskola/Széchenyi István Gimnázium – Szolnok)
    7.    Szent Jánososok (1) és ÉSZAKERDŐ – 249 pont (Szent János Görögkatolikus Gimnázium és Szakgimnázium – Edelény)
    8.    Erdőjárók – 246 pont (Batthyány Lajos Gimnázium – Nagykanizsa)
    9.    Megosztott:
    a. Erdőbe Menők – 245 pont (Hajagi Természetvédő és Szabadidő Egyesület, Herend / a 3 csapattag a szombathelyi Herman Ottó Szakképző Iskolába, a Veszprémi Szakképzési Centrum Ipari Szakgimnáziumába és a szintén veszprémi Lovassy László Gimnáziumba jár)
    b. Kossuth – Északerdő 4 – 245 pont (Kossuth Lajos Evangélikus Gimnázium – Miskolc)
    c.  Signum Team – 245 pont (Roth Gyula Erdészeti Faipari Szakképző Iskola – Sopron)

A legjobb videónak járó különdíjat az Erdőbe Menők és a Dobókockák (Egri Dobó István Gimnázium) csapatok road movie-ja érdemelte ki.

További információ a „Fedezd fel az örökséged!” országos erdőismereti vetélkedőről:

http://vetelkedo.oee.hu/

Facebook-oldal

Instagram-oldal

Forrás: Pilisi Parkerdő Zrt.

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*