fbpx

Mit kell tudni az erdei szalonkáról? – 10 kérdés, 10 válasz

0

A magyar erdők királynőjével csak elvétve találkozhat az erdőjáró, pedig alapvetően nem mondható ritkának hazánkban, főként a tavaszi, őszi vonulási időben. Az erdei szalonka azonban rejtő színének, és nagy nyugalmának köszönhetően könnyedén beolvad környezetébe, és észre sem vesszük, amikor elhaladunk mellette. A rejtélyes erdei madár a vadászati kultúrában is különleges helyet foglal el, kutatása pedig nagyon fontos a faj fennmaradása érdekében. Az Erdeiprogramok.hu most 10 gyakran ismételt kérdésre válaszol az erdei szalonkával és életmódjával kapcsolatban.

Mi is az a szalonka?

Magyarország területén több szalonka faj is előfordul, jelen cikkben az erdei szalonkáról (Scolopax rusticola) esik majd bővebben szó. Ez a faj egy nagyjából gerle nagyságú, hosszú csőrrel rendelkező, rejtőzködő mintázatú (az avarhoz nagyon hasonlít a tollazata) madár, országunk területén gyakori vendégnek számít. Leginkább tavasszal és ősszel figyelhetőek meg a hazánkon átvonuló példányok.

Erdei szalonkán kívül még különböző sárszalonka fajok is élnek Magyarországon, de ezek kisebb méretűek az erdeinél. A legszembetűnőbb különbség közöttük a fejtetőn illetve a tarkón húzódó sávok iránya: a sárszalonkának hosszanti irányban, míg az erdeinek keresztirányban futnak a csíkszerű mintázatok a fején.

A nálunk honos erdei szalonkát gyakran összekeverik az amerikaival (Scolopax minor), főleg az interneten megtalálható képek téveszthetik meg a kíváncsi természetkedvelőket. A két faj hasonlít egymásra, de az elterjedési területükön kívül van még egy-két különbség közöttük: az amerikainak egyöntetű narancssárgás a melle és a hasa alja, illetve a szárnya szürkés színű, nem figyelhető meg a hazai fajra jellemző avar mintázat a tollazatán.

Mivel táplálkozik a szalonka?

Rejtőzködő életmódot folytat, hajnalban keresi fel táplálkozó helyeit. A szalonka egy vérbeli ragadozó, bár leginkább a különböző giliszta fajokra, egyéb gyűrűsférgekre, valamint a kisebb ízeltlábúakra veszélyes. Zsákmányát hosszú csőrével a talajban szurkálva kutatja fel, majd megragadja a csipeszszerűen nyíló csőrvégével és ennek segítségével húzza ki a földből.

Mennyi ideig él az erdei szalonka?

A legtöbb egyed 1-2 évig él, de vannak matuzsálemek is: az eddigi legidősebb gyűrűzött példány 16,5 éves korában került meg.

Miért fontos a szalonkák vonulásának kutatása?

Mivel az erdei szalonka sok ország területén előfordul, így sok „gazdája” is van. A fajra vonatkozó hosszútávú, felelősségteljes döntéshozások érdekében ismerni kell az élőhelyeit és az ezeken zajló változásokat is. A kutatások során meg lehet tudni, hogy miért változik meg a vonulás távolsága, időzítése, honnan tűnik el a faj, és melyik az a terület, ahol eddig még nem volt észlelés, de újabban már lehet számítani a szalonka megjelenésére.

Milyen messzire vonulnak?

A fő költőterületek, melyek nagyjából az oroszországi részen vannak, és a fő telelő területek (Ny-D Európai partvidék) között a szalonkák körülbelül 5-10 ezer kilométert tesznek meg, mindezt évente kétszer.

Mit nevezünk „szalonkahúzásnak”?

A faj napközben ritkán mutatkozik, rejtőzködő életmódot folytat. Leggyakrabban hajnalban illetve az esti órákban, napnyugta környékén lehet észlelni a repülő madarakat, ekkor hagyják el nappali pihenőhelyeiket és keresik fel éjszakai táplálkozó területeiket. Ezt hívjuk „húzásnak”.

Tavasszal a húzáson a hímek (kakasok) „korrogó” illetve „pisszegő” hangot hallatnak, így próbálják meg a nőstények (tojók) figyelmét felhívni magukra és elcsábítani őket.

Lehet rájuk vadászni?

Európa legtöbb országában illetve Ázsiában is több helyen megengedett az erdei szalonkára történő vadászat. Magyarországon jelenleg csak nagyon szigorú feltételek mellett, kis számú madár elejtésére van lehetőségük a vadászoknak.

Mi az az „ecsettoll”, mi a vadászati jelentősége?

A szalonka szárnyfiókjában található, néhány cm-es nagyságú, hegyes, keskeny, kemény tapintású tollacskát nevezik „ecsettollnak”. Elnevezése arra utal, hogy ezt a tollat ténylegesen is lehet ecsetként használni, a vadászok számára azonban ez az apróság az általuk elejtett szalonka becses trófeája. A madár faroktövében lévő úgynevezett „zsírzótollal” össszefogva vadászkalapok ékességeként viselik.

Miért hívják az „erdők királynőjének”?

Az erdei szalonka a magyar vadászok szívében fontos helyet birtokol. A fajra jellemző rejtőzködő, már-már titkok övezte életmód, a madár vadászatának egyedi és különleges élménye miatt sok vadász a vadászható nagyvadfajok elé helyezi az erdei szalonka népszerűségét.

Kirándulásaink során találkozhatunk erdei szalonkával?

Főként tavasszal és ősszel van rá nagy esély, hogy a kirándulók erdei szalonkával találkozzanak, de egész évben adott rá a lehetőség. Nagyon jó a rejtőszíne és hihetetlenül „béketűrő” a faj, szinte csak akkor veszi észre az ember, amikor gyorsan felröppenve távozik a lábunk alól felkelvén. Sokszor úgy sétál el mellette az erdőjáró, hogy észre sem veszi, a szalonka csak akkor szánja rá magát a menekülésre, ha már „nagyon muszáj”.

Forrás: Schallyné Veres Kinga – Erdeiprogramok.hu

 

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*