fbpx

Ismét szaporodnak az indokínai tigrisek Thaiföldön

0

Természetvédelmi szakemberek március 28-án üdvözölték a thaiföldi tigrisek új, szaporodóképes populációjának felfedezését, ami az orvvadászat miatt kis híján kiirtott alfaj visszatérését jelezheti.

Néhány nagymacskát, köztük hat kölyköt kaptak lencsevégre kameracsapdákkal 2016-ban az ország keleti részén, a dzsungelben. A felfedezés a veszélyeztetett indokínai tigrisnek a világon csupán a második ismert, szaporodóképes populációját tárja fel.

A másik növekvő állomány – háromtucatnyi macskával a világon a legnagyobb – Thaiföld nyugati részén, egy erdei folyosó mentén található, a mianmari határ közelében. A keleti thaiföldi tigrisek regenerálódását John Goodrich, a felmérést támogató Panthera tigrisvédelmi program igazgatója csodálatosnak tartja.

A kameracsapdás felvételeket – amelyeken nőstények és kölykeik haladnak át a színen – a vadon élő állatok kereskedelme ellen harcoló Freeland szervezet és a thai nemzetipark-hatóságok segítségével készítették el.

A bengáli és szibériai nagymacskáknál általánosságban kisebb termetű indokínai tigris valamikor Ázsia nagy részén jelen volt, mára azonban a becslések szerint alig 221 egyede él vadon. Többségüknek Thaiföld az otthont, míg maréknyian a szomszédos Mianmar területén élnek.

Az agresszív orvvadászat, a gyenge hatósági intézkedések és az élőhelyek elveszítése miatt az állatok a kutatók szerint szinte kihaltak Dél-Kínában, Kambodzsában, Laoszban és Vietnamban.

A régió tigrisfarmjai szintén felerősítették a feketekereskedelmet a tigristestrészek iránti igény megtámogatásával. A testrészeket talizmánként értékesítik, de keresettek a tradicionális gyógyászat terén is Kínában.

A természetvédelmi szakemberek és a parkhatóságok a thaiföldi sikertörténetet az utóbbi években foganatosított, orvvadászat ellenes erőfeszítéseknek tulajdonítják. Ennek ellenére figyelmeztetnek, hogy a szaporodóképes állomány továbbra is sérülékeny, és az orvvadászat, valamint a feketekereskedelem visszaszorítása iránti elkötelezettség nélkül nem virágozhat fel.

A Dong Phayayen-Khao Yai erdőkomplexum, ahol a kihelyezett 156 kamera némelyike rögzítette a kölyköket, továbbra is kevés tigrisnek ad otthont, 100 négyzetkilométerenként 0,63 egyed található meg.

Bár ez az arány megegyezik a világ néhány legveszélyeztetettebb tigrisélőhelyének némelyikénél megfigyelttel a Freeland szerint, de még így is azt jelöli, hogy legalább 23 tigrisből álló populáció található a thai vadonban.

Három indokínai tigris Thaiföld keleti részén (Fotó: AFP)

Három indokínai tigris Thaiföld keleti részén (Fotó: AFP)

Forrás: hirado.hu/AFP

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*