fbpx

Új kutatást indítanak az erszényes farkas után

0

Az ausztráliai James Cook Egyetem szakemberei tudományos kutatást indítanak a tasmán tigris, avagy erszényes farkas után, Queenslandben, miután néhány szemtanú látni vélte az állatot.

A kutatáshoz több mint ötven, nagy teljesítményű kameracsapdát vetnek be a régió meghatározott pontjain. Az egyetem közleménye szerint két szemtanúval beszélgettek el hosszasan a szakemberek Észak-Queenslandben, akik hihető és részletes leírást adtak potenciális erszényes farkasokról (Thylacine).

Az egyik megfigyelő a Queenslandi Nemzetipark-szolgálat dolgozója, míg a másik gyakori kempingező és természetjáró. A kutatók szavai szerint az eddigi állítólagos észlelések többségét éjszaka tették a szemtanúk, egy esetben négy állatot figyeltek meg alig hat méterről, reflektorral.

A szemszín, a testméret és -forma, a viselkedés és egyéb jellegzetességek összevetését követően arra jutottak, hogy azok nem felelnek meg más, Észak-Queenslandben élő, nagy testű állat, úgymint dingó, vadkutya vagy vaddisznó ismertetőjegyeinek.

Bill Laurance, a kutatás egyik vezetője szerint mindkét megfigyelő részletes információkkal látta el őket az észlelésekről, amelyekre két eltérő helyszínen került sor.

A kutatóexpedíciót valószínűleg csak áprilisban indítják el, a csapat arra vár, hogy a York-fok közelében csökkenjen a folyók vízszintje, emellett szükség van a megfelelő engedélyekre is.

Sandra Abell, a terepvizsgálat vezetője a The Guardiannek elmondta, a kutatási szándék nyilvánosságra hozatala óta még több szemtanúval beszéltek lehetséges észlelésekről.

Szavai szerint függetlenül attól, milyen fajt kapnak majd lencsevégre, a felmérés fontos adatokat szolgáltathat a helyszínen élő emlősfajok státuszáról. A régióban az utóbbi években súlyos állományhanyatlásokat figyeltek meg.

Úgy hiszik, az utolsó erszényes farkas 1963-ban pusztult el a hobarti állatkertben. Azt megelőzően a fajt legalább kétezer éve nem látták a fő kontinensen.

De termetesebb, kutyaszerű állatokról – amelyek nem dingók és nem is rókák voltak – szóló mendemondák évtizedeken át fennmaradtak, annak ellenére, hogy sokan szkeptikusan álltak a témához.

Forrás: hirado.hu/James Cook Egyetem/The Guardian

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*