fbpx

55 „Robin Hood” vadászik Madridban a vaddisznókra

0

Egyre gyakrabban okoznak problémát, közlekedési baleseteket a Madrid belvárosában elszaporodott vadállatok. Az önkormányzat a károkozást megelégelve, a vaddisznók vadászata mellett döntött – olvasható a Süddeutsche Zeitung német napilap oldalán.

Vivien Timmler az újságnak elmondta, hogy 55 „vad ellenőr” (Servicio de Controladores con Arco de Especies Silvestres) íjjal hozza terítékre a garázdálkodó vaddisznókat. A szolgálat tagjai, álcaruhában, a fákon töltik az egész éjszakát, lesben.

madrid íjász

A spanyol fővárosban komoly problémát okoznak az állatok, amelyek Madrid környékén nagyon elszaporodtak az elmúlt időben. A mezőgazdasági területeken, de a városi parkokban és a házak körüli szeméttárolókban is rendszeres kártételük. 2016-ban a rendőrség szerint 146 közlekedési balesetet a vaddisznók okoztak. „Ők már megszokták az emberek jelenlétét, a sok szemét és kidobott élelmiszer miatt.” – állítja a madridi Természetvédelmi Tanszék igazgatója,  a város polgármesterével Felipe Ruzaval egyetértésben. Az is elhangzott, hogy – „Eddig nem támadtak az állatok emberre, de senki ne közelítse meg őket.”

Madrid vezetése, már 2011-ben a mellett döntött, hogy íjászok segítségével próbálják meg megakadályozni a vaddisznók elszaporodását. A hivatalos becslések szerint, mint egy 35000 állat élhet a város környékén és természetes ellenség híján, mint a mondjuk a farkas, amelyek jelentősen csökkentenék az állományukat, létszámnövekedésük folyamatos.

Az állatvédők bírálják az íjjal történő vadászatot  

Szokatlan a feladat az önkéntes vadászoknak, de még soha sem volt a madridi hatóságoknak ilyen nagy szüksége rájuk. A „Robin Hood”- ok között, ahogy a spanyol sajtó hívja őket, állatorvosok, mérnökök, írók és vállalkozók is akadnak. A kiválasztott 55 ember képzett, gyakorlott íjász, akik gyorsan, egyetlen lövéssel képesek elejteni a vadat.

680x382

A spanyol állatvédő aktivisták bírálják a madridi hatóságokat az íjak használata miatt. Aggályaikat fejezték ki, hogy megfelelnek-e, ezek az eszközök erre a feladatra. A vadászok a módszer védelmében a csendes mivoltát és a lőfegyverekhez képest sokkal ritkább sebzést hozták fel példaként. Az egyik vadász, Emilio de la Cruz, az El Mundo napilapnak úgy nyilatkozott, – „Ő nem zavarja a természetet, beleolvad, de az embereknek olykor zavaró lehet ilyen közel kerülni az íjászokhoz”. Helyi túrázok, döbbentek már meg, amikor észrevettek egy álcaruhás férfit a fejük felett, a fa lombjai közt, de eddig komolyabb incidens nem történt.

A vadászok csak akkor lőnek, ha az állatok túl közel merészkednek. Elsődleges cél az volt, hogy a vadat zavarják, ezzel meggátolják terjeszkedését – abban a reményben, hogy így elkerülik a várost.

Madrid körül a hegyi kecskékkel is problémák vannak

Évente körülbelül 150 alkalommal oldják ki az íjukat a vadászok, de csak ott ahol a helyi hatóság engedélyt ad rá. A vaddisznók kordában tartását díjazás nélkül, társadalmi munka keretében látják el. 2011 óta több mint 200 vaddisznó, valamint a három szarvas és 60 hegyi kecske került terítékre. Az utóbbi faj az erdőkből és a hegyekből leereszkedve a városszéli parkokban tett kárt, de a jövőben a vadászatát az állatvédő aktivisták miatt beszüntetik, akik a faj fennmaradása miatt aggódnak.

3557_507_capra-ibex-4-

A madridi városvezetés nincs egyedül ezzel a problémával, számos európai régióban továbbra is növekszik a vaddisznók létszáma. Nincs ez másképp Németországban sem, különösen Bajorországban, ahol a vaddisznó állomány egyre csak gyarapszik, így a problémák is sokasodnak. Ott még nem lehet „Robin Hood”-okat látni a fákon.

-fordította ZV

Forrás: sueddeutsche.de

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*