fbpx

Farkasokat láttak a Soproni-hegyvidéken

0

Aggteleken már állandó lakónak tekinthető a farkas és az Északi-középhegység több részén is rendszeres vendégek. A természetvédők örülnek a jelenlétüknek, míg a vadászok és a helyi állattartók kevésbé.

farkasok650x417

Bár az 1920-as évektől kipusztultnak nyilvánították a fajt hazánkban, az 1980-as évektől kezdve országszerte érkeztek farkasokról szóló észlelések. Elkóborolt egyedeket többször megfigyeltek már több dunántúli erdőben is. Sopron környékén azonban igen nagy meglepetést okozott a ritka faj felbukkanásának híre – olvasható a kisalfold.hu oldalán.

farkas

Nem kell messze mennünk Ausztriában, Bécs környékén szintén élnek ordasok, és a Schneebergen 2010 októberében, amely a magyar határtól légvonalban mindössze negyven kilométerre található kilenc birkát tépett szét egy vadállat. A gazda DNS vizsgálattal bizonyította, hogy farkas pusztította el állatait. Tekintve, hogy mekkora a territóriuma egy falkának és milyen nagy távokat képesek megtenni, nem elképzelhetetlen, hogy átlátogattak a határon.

A Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt.-nél nem erősítették meg a ritka és védett állatok jelenlétét. Sándor Gyula a Soproni Egyetem Vadgazdálkodási Intézetének egyetemi docense elmondta, hogy a farkas természetéből fogva kerüli az emberrel való találkozást, de ha veszélyben-, vagy sarokba szorítva érzi magát, agresszívan viselkedhetnek az állatok.

Azt tanácsolta, hogy ha a kutyákhoz hasonló támadó magatartást mutatnak, hátracsapják fülüket, morognak, és vicsorognak, akkor ugyanúgy kell viselkednünk, mint egy kutya esetében. Igyekezzünk mozdulatlanságunkkal azt sugallni felé, hogy ártalmatlanok vagyunk. Amennyiben továbbra is agresszívan közeledik, akkor csapjunk minél élesebb, nagyobb zajt, botokkal, széles mozdulatokkal mutassuk magunkat a lehető legnagyobbnak, próbáljuk meg elijeszteni.

Forrás: kisalfold.hu nyomán ZV

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*