fbpx

„Hódító hódok”

0

A Csallóközben és Mátyusföld (Szlovákia) ártéri erdeiben egyre jobban elszaporodnak a hódok, akár csak, a magyar oldalon a Szigetközben. A helyi vadászok, gazdák és a természetvédők másképp értékelik a helyzetet, olvasható az ujszo.com Szlovák internetes hírportálon.

IMG_5982

A probléma hazánkban sem ismeretlen. A hódot értékes prémjéért vadászták és kipusztultnak tekintették a múlt században a Kárpát-medencében. Azonban feltételezhetően Ausztriából megszökött egyedek a Duna teljes hosszán megtalálták az életfeltételeiket. Közben a fajmentő program keretében is történtek telepítések sok helyen. Így például a Kis-Csallóközben és a Kis-Duna környékén újra megjelentek ezek a „rágcsálók”. „Fadöntő munkájuk” nyomán kívül-, a legtöbb turista, futó, biciklis, horgász, vadász, aki a vízparton jár, – más jelüket nem veszi észre. Rejtett életet élnek. IMG_5984

A természetvédők örülnek a „régi-új vendégeknek”, megtelepedésüket az élőhelyek javulásának biztos jeleként könyvelik el. „A hódok alkalmazkodtak a természeti körülményekhez, elegendő jó minőségű vízi élőhely és táplálék van itt számukra” – nyilatkozta Michal Deraj a Dunai ligetek védett tájvédelmi körzet környezetvédője. Véleményük szerint nem okoznak több kárt, mint az emberek az ártéri erdőkben.

Ezzel szemben a vadászok a hódok magánerdőkben végzett kéretlen „famunkája”, és az ártérhez közeli mezőgazdasági táblákon (főként kukorica) elszenvedett vadkár miatt nem örülnek a jelenlétüknek. Sem a természetvédőknek, sem a vadásztársaságoknak nem rendelkeznek pontos információkkal az állomány nagyságát illetően.

DynPicWaterMark_ImageViewer.php

Védett fajként, elpusztítása büntetőeljárást von maga után, így a vadászata is. Magyarországon már bizonyos helyeken, külön engedéllyel gyéríthető „károkozása” miatt és vízügyi, árvízvédelmi okokból. Az állománynövekedését természetes ellenségek híján szabályozni kell valamilyen formában, mert különben komoly gondok elébe nézhetnek az ártér környékén élők.

Forrás: ujszo.com nyomán ZV

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*