Tizenkét rinocéroszt telepítettek át Botswanába

0

Tizenkét orrszarvút telepítettek át Botswanába a szomszédos Dél-afrikai Köztársaságból egy nagyszabású fajvédelmi akció részeként, amellyel a kihalástól igyekeznek megmenteni az állatokat.

“Az orrszarvúak Botswanába érkezése hihetetlenül érzelmes pillanat volt. Hallani, ahogyan új otthonukban azonnal hangosan legelni kezdenek, zene volt füleimnek” – mondta Les Carlisle, a Rhinos without Borders (Orrszarvúk határok nélkül) elnevezésű projekt munkatársa vasárnap. A szervezet legalább száz állatot akar áttelepíteni.

A rinocéroszok az Okavango-deltáig tartó 15 órás, teherautón és repülőn zajlott utazást nagyon jól viselték. Afrikában a becslések szerint mintegy 20-25 ezer széles- és keskenyszájú orrszarvú él vadon.

Dél-Afrikában viszont, ahol a legnagyobb populáció található, a környezetvédelmi minisztérium szerint évente több mint ezer rinocéroszt ejtenek el illegálisan tülkéért. Botswanában ezzel szemben a szakértők szerint ritka az orvvadászat.

Afrikán kívül Indonéziában, Indiában és Nepálban élnek vadon orrszarvúk. Ezekben az országokban a becslések szerint mintegy 3500 egyed él.

Tülkük nagyon keresett árucikk elsősorban Ázsiában, ahol afrodiziákumnak tekintik, és gyógyító erőt tulajdonítanak neki, holott anyaga keratin, tehát ugyanaz, amiből például az emberi köröm is felépül. Az orrszarvútülök nemzetközi kereskedelmét évtizedek óta törvény tiltja, a feketepiacon azonban 60 ezer eurót (18,5 millió forint) ér egy kilogrammja.

A dél-afrikai kormány sikerrel harcol a vadorzók ellen. A környezetvédelmi minisztérium információi szerint 2016-ban 680 vadorzót és közvetítőt tartóztattak le, kétszer annyit, mint egy évvel korábban. Ez azonban még kevés az állatok védelméhez.

A turisták által kedvelt Krüger Nemzeti Parkban, ahol mintegy 9000 orrszarvú él, a vadőrök csak az elmúlt évben 662 tetemet találtak, 2015-ben 826-ot. A park Mozambikkal közös hosszú, alig biztosított határszakasza megnehezíti a terület ellenőrzését.

Forrás: MTI

Megosztás

Szóljon hozzá! (A személyeskedő sértegetéseket és trágárságokat töröljük!)

*