fbpx

Petíció a kutyák védelme érdekében

0

Állatvédő petíciót indít a baloldali ellenzéki párt – mint Szabó Rebeka a sajtótájékoztatója után az MTI-nek telefonon elmondta, Magyarországon az utóbbi hetekben egyre gyakoribb probléma, állandó konfliktus vadászok és kutyatartók között, hogy lelövik a kutyákat.

Mindezt úgy, hogy valóban bizonyították volna, a kutya vadat űzött. Legutóbb egy békés kutyasétáltató mellett lőtték le a családtagként tartott kutyát – tette hozzá. Ezért a Párbeszéd törvénymódosítási javaslatot nyújtott be a kérdés újraszabályozására.

Azt javasolják, hogy Budapest közigazgatási területén belül ne lehessen vadászni, továbbá a fővároson kívül sem a lakott területekhez közel. Fontosnak tartják továbbá, hogy kutyát csak hivatásos vadász ejthesse el, és köteles legyen bejelentést tenni erről a település jegyzőjének. Az ellenzéki párt azt is szeretné, ha állatvédelemre, ebrendészetre többet költene a kormány – emelte ki Szabó Rebeka, hangsúlyozva: a kóbor állatok problémájára nem a lelövés a megoldás, hanem felelős állattartásra kell buzdítani az embereket és segíteni az állatvédő szervezeteket. Szabó Rebeka elmondta: a Párbeszéd javaslatát már korábban benyújtották, de a fideszes többség megakadályozta, hogy napirendre kerüljön. Ezért a párt most aláírásgyűjtésbe kezd, hogy bemutassák, nagy társadalmi igény van a kérdés újraszabályozására. A petícióhoz online is csatlakozni lehet a neloj.info oldalon – mondta Szabó Rebeka.

Forrás: MTI

Szerkesztőségünk megjegyzése: Magyarországon jelenleg a vadászati törvény 37/B paragrafusa szabályozza a kutyalövés problematikáját, az alábbiak szerint:

„(4) A vadászterületen a vadász a vadállomány védelme érdekében – a vad elfogására, elejtésére megengedett vadászati eszközzel – elfoghatja vagy elejtheti, ha a tulajdonosának felderítésére nincs közvetlen lehetőség

a) a vadat űző vagy a vadat elejtő kutyát, ha a vad sérelme másként nem hárítható el, továbbá

b) fertőzés tovább terjedése vagy másként el nem hárítható támadás megakadályozása céljából a kutyát vagy macskát.

(5) A (4) bekezdésben foglaltak nem vonatkoznak a felismerhető jellel ellátott, rendeltetésüknek megfelelően alkalmazott vadász-, mentő-, jelző-, vakvezető, rokkantsegítő és terápiás kutyára.”

Az, hogy valaki nincs tisztában a hatályos törvénnyel, nem mentesít senkit, így nem is jogosít fel senkit arra, hogy egy olyan tevékenységet becsméreljen, amely jogszerű keretek között zajlik (például a vadászatot). Természetesen tudjuk, hogy embertársaink között sokan vannak, akik családtagként tekintenek négylábú társaikra, amivel lényegében nincs is semmiféle gond, hiszen mint tudjuk, eb a vadász kutya nélkül…Mi sem vagyunk különbbek, hiszen szerkesztőségünk munkatársai is kutyás emberek. Azzal azonban, hogy vadgazdálkodási tevékenységet különböző politikai érdekektől hajtott szervezetek démonizálják NEM tudunk egyet érteni. Már csak azért sem, mert a felelős kutyatartás kérdéskörén belül elsőként azt kellene megvizsgálni, hogy miért lehet ilyen sok kóbor eb a vadászterületeken… Tavaly az Országos Vadgazdálkodási Adattár statisztikája szerint 5171 kutyát ejtettek el a zöldkalaposok, mindezt pedig nem kedvelésből teszik, hiszen rajtuk kívül senki sem védi meg az állami tulajdont, a VADAT. Mindezek mellett Magyarországon évente több ezer kutyát altatnak el a gyepmesteri telepeken, érdekes módon ez a téma kevesebb port kavar a médiában, mint egy-egy kutyalövés ügye. Ki is akkor a gyilkos? A vadász, aki kötelességéből ejti el a kutyát, vagy az az ember, aki önként vállalt felelősségét sutba dobva hagyja magára négylábú társát, aki így a vadászterületre, avagy a gyepmesteri telepre kerül? Kivételek persze mindig akadnak, hiszen a társadalom egyes csoportjainak tagjai között nem mindenki mintapolgár.

Ugyancsak beszélni kell arról is, hogy ezek az ügyek a közösségi média felületein milyen agresszivitást váltanak ki emberekből, akik sok esetben egészen az írásbeli fenyegetésig képesek elmenni igazuk bebizonyítása érdekében. Nincs ez így jól! Jó lenne, ha a téma mindenféle aspektusát bemutatnák a különféle médiacsatornákon keresztül az érintett érdekképviseletek, hogy a széles közvélemény tisztában legyen vele, hogy miként működnek a dolgok a négy falon kívül…

POSTER

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*