fbpx

Az első

0

A képen látható őzbakot egy hazai vadásznak Zachar Krisztiánnak sikerült terítékre hoznia, az Agroméra Zrt. területén (Nógrád megye), Sági Viktor hivatásos vadász kíséretében. A vadászat nem csak a zsákmány miatt volt különleges, hanem azért is, mert az első bakja volt az elejtőnek, élményeiről így írt nekünk.

„Május 3-án délután őzbak vadászatra indultam, az érsekvadkerti Agroméra Zrt. területén Sági Viktorral, aki a területünk hivatásos vadásza. Ezt megelőzően több alkalommal voltam már kint vadászni, de sikertelenül.
Egész nap borús, szeles idő volt. Egy „L” alakú erdősávval határolt végeláthatatlan búzamező volt a vadászhelyünk. Nem sokkal azután, hogy kiértünk, az eső szakadni kezdett. Nem fűztünk sok reményt az aznapi leshez. Lassan indulni készültünk, amikor egy fiatal bak jött ki a búzára, rá pár másodpercre egy láthatóan nagyobb testű bak rontott ki a bokrok közül, üldözőbe véve a „fiatalságot”. Láttuk, hogy az egyik szára jóval rövidebb a másiknál, és mintha deformált is lenne. Aznap már nem jött vissza, így felhagytunk a vadászattal. Megbeszéltük a másnap esti időpontot, amit ugyanúgy, ugyanazon a helyen terveztünk eltölteni, az “öreg selejtre” várva.
Ez egy gyönyörű, szélcsendes nap volt, a távolban “gyerekbakok” csemegéztek a friss búzából. A kiszemeltünk, az előző nap is későn érkezett. 7 óra körül egy suta lépett ki a búzára, mintha érezte volna, hogy nem rá várunk, nyugodtan csipegetett. Valamivel 8 óra előtt a tarvad környékén mozgást láttunk a takarásban. Fölemeltem a távcsövet, megnéztem. Egy bakot láttam, a tegnapi lesz az. Szóltam Viktornak, nézze meg ő is. Kérdeztem, mi legyen. Válasza határozott és lényegre törő volt:
Ha jól látod, lődd meg!
A szívem a torkomban dobogott, megvártam még keresztbe állt, aztán útjára indítottam a lövedéket. A távcsőben láttam, hogy eltűnt.
Kérdeztem is Viktort:
– Eltaláltam?
– Meg van az első bakod! Tűzbe rogyott. Gratulálok.
A távolság 150-160 méter volt, lövésem lapockán érte. Örömöm hatalmas volt, amikor közelebbről is szemügyre vehettem, milyen gyönyörű bakot sikerült terítékre hoznom.”

bak2 bak1

Forrás: Zachar Krisztián

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*