fbpx

„Madárbarát kert” tanösvény nyílik a Budakeszi Vadasparkban

0

A Budakeszi Vadaspark a Madarak és Fák Napja alkalmából újabb attrakciót bocsát a látogatók rendelkezésére: a „Madárbarát kert” tanösvényt május 13-án lehet először kipróbálni, de a szombati programkavalkád egyéb izgalmakat is rejt.

bkvp_madarbarat2

 

A programokon való részvétel a vadasparki belépő árán felül természetesen ingyenes. A Budakeszi Vadaspark célja, hogy eredeti élőhelyükön ismertesse meg a kis- és nagykorú látogatókkal a Magyarországon őshonos, illetve a Kárpát-medencébe betelepült állatokat; hogy interaktív és játékos módon hozza még közelebb a legfiatalabbakhoz a természetet és a környezettudatos gondolkodást. A vadaspark munkatársai a Madarak és Fák Napja apropóján, tollas barátaink megvédése érdekében, „maradandóbb” attrakcióval is készültek a nagy népszerűségnek örvendő, ismeretterjesztő programelemeken kívül. „A szombaton nyíló „Madárbarát kert” tanösvényünkön bemutatjuk a leggyakoribb, leghasznosabb madárbarát eszközöket és a látogatóink a madáritatás és madáretetés, valamint a madárodúk kihelyezésének legfontosabb tudnivalóival is megismerkedhetnek. Célunk, hogy a Madárbarát kertet végigjárók olyan hasznos trükköket és módszereket leshessenek el, amit otthon is könnyedén tudnak alkalmazni, hogy élhető környezetet teremthessenek a kertjeink madárvilágának. A Madárbarát kert részeként még egy látványodút is kihelyeztünk, ahol, reményeink szerint, a beköltöző és ott fészket építő énekesmadár mindennapi életébe is betekintést nyerhetünk majd” – mondta Szabó Péter, a Budakeszi Vadaspark igazgatója.

A tanösvény az egyéb olyan állatok megtelepedését elősegítő eszközöket is szemlélteti (süngarázs, darázsgarázs, lepkekert), amik szinte bármelyik kertben előfordulhatnak. A „Madárbarát tanösvény” mellett továbbá kialakítottak egy hüllőbarát sziklakertet is: a talajba fektetett, különféle méretű csövek megfelelő búvóhelyet, egyben létfontosságú telelő járatokat biztosítanak a hüllők számára. Ha pedig kellő napfény éri, a szikla felülete ideális napozóhellyé válhat a Budakeszi Vadasparkban felbukkanó gyíkoknak, siklóknak és az egyéb erdei hüllő- és kétéltű fajoknak. (A Pilisi Parkerdő Zrt. online is elérhető kiadványában pedig megnézhetjük, hogy milyen kétéltű- és hüllőfajok találhatóak például a Budai-hegységben.) Amennyiben valaki adója 1%-ával szeretné támogatni a Budakeszi Vadaspark tevékenységét és állatait, tágabb értelemben véve pedig a hazai környezetvédelem ügyét, az a Budakeszi Vadaspark Nonprofit Kft. 18677416-2- 13-as adószámán teheti meg.

 

A Madarak és Fák Napja részletes programkínálata:

 

10:00-16:00 – „Szelídek és vadak” előadás (Pangea Környezetvédelmi és Kulturális Egyesület)

10:00-16:00 – Madárgyűrűzési bemutatók

10:00 – Mosómedve látványetetés

11:00 – Róka látványetetés

12:00 – Állatijó Bemutató a színpadon

13:00 – Aranysakál látványetetés

14:00 – Állatijó Bemutató a színpadon

15:00 – Kisragadozó látványetetés

 

Forrás: Pilisi Parkerdő Zrt.

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*