fbpx

1 éjszaka 30 juh

0

Ennyi birkával végzett egy farkas a Berlin közelében található Kammersdorf környéki tanyán (Teltow-Fläming járás) – olvasható a Berliner Morgenpost oldalán.

A szerencsétlenül járt prédákra reggel találtak rá, amelyek között 23 bárány is volt, ez utóbbiakat könnyebb volt a nyájtól elválasztania a farkasnak. Az ordas talált egy részt ahol a 90 centiméteres kerítésben nem volt áram, így juthatott a haszonállatok közelébe.

Az alig 14 napos bárányok nagy veszteséget jelentenek a gazdának, aki már 49 éve foglalkozik birkatartással. A férfi 63 éves korára arra az elhatározásra jutott, hogy felhagy a juhtenyésztéssel. Elmondása szerint eddig, már 78 állatot vesztett el a farkasok miatt, a kárát 2000-3000 euróra becsüli. Úgy véli, ha nem tud megfelelő védelmet nyújtani a 700 merinói juhból és bárányaikból álló nyájának, akkor nincs értelme folytatnia.

Nem csak a harapásokba haltak bele

Az Állami Környezetvédelmi Hivatal szóvivője, Thomas Frey elmondta, hogy a ragadozó nem sok húst fogyasztott el, sok juhot csak széttépet. Lehetséges, hogy megzavarták, de még vizsgálják, hogy a támadásban részt vehetett e másik „tettes” is. Így érthető lenne a pusztítás mértéke.

A mezőgazdasági minisztérium szerint 2007 óta, mindössze 756 birkát pusztítottak el a farkasok, Brandenburg tartományban a múlt évben 185-öt, ami soknak számít az előző évek átlagához képest. A védett vad létszámát 200-ra becsülik.

Knut Kucznik, a tartományi állattartók elnöke szerint határt kell szabni a farkas állomány növekedésének. „Nem tudjuk felvenni a versenyt velük szemben, hogy megvédjük a nyájainkat” – mondta. Kétséget kizárólag, minden tanyán és legelőn, ahol nincsen állandó, 24-órás emberi jelenlét, megvannak számlálva a birkák napjai.

 

Fordította: Zachán Viktor

Forrás:morgenpost.de

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*