fbpx

Nyüzsögnek a medvék Tusnádfürdőn

0

A szárnyasokat már nem engedik ki az udvarra, a házőrző kutyákat már nem kötik meg az udvaron a helyiek, olyan sok medve kószál a Hargita megyei településen.

A hétvégén is levideóztak egy kedélyes medvecsaládot a házak között.

Több állatot láttak felbukkanni az elmúlt időszakban Tusnádfürdőn, a település polgármestere szerint már nem is tudják számon tartani, hány „vendég” érkezik az erdőkből, hogy az utcákon keressen magának élelmet – írja a Transindex.ro. Két eléggé meggyőző videó is érkezett a minapi a helyi „medvejárásról”.

Albert Tibor polgármester azt mondta: “este láttam, hogy valaki lefilmezett egy medvét három boccsal. Nem tudom már, mit tehetünk. Mondtam a kollégáimnak, hogy hívják a környezetvédelmiseket, beszéljünk velük és lássuk, hogy mihez kezdjünk.” A helyiek már nem engedik ki a baromfikat az udvarra, a kutyákat sem kötik meg, mert a medvék az utóbbi időben több házőrzővel is végeztek. Albert szerint a törvények nem egyenlően védik az állatokat és az embereket. A ragadozók pedig egyre gyakrabban bukkannak fel, mert a környező erdőkben már nincs elég nagy vadászterületük és egyszerűbben találnak élelmet a lakott területen.

A polgármester szerint a vadőröknek egyrészt etetniük kellene a medvéket, másrészt folyamatos megfigyelésre is szükség lenne, hogy az állatok ne a házak között portyázzanak. A román környezetvédelmi minisztérium a medvék elköltöztetésében látja a megoldást, Albert Tibor szerint ez nem működik, mert a megüresedő helyekre új medvék települnek.

A környezetvédelmi ügynökség közölte: ha hivatalosan értesítik őket a medveveszélyről, intézkedni fognak.

A békés együttélés Hargita megye más területein sem megy zökkenőmentesen, a környékről idén hárman kerültek kórházba medvetámadás miatt.

Forrás: forestpress.hu

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*