fbpx

Folyamatosan növekedő agrár- és vidékfejlesztési támogatások

0

Az agrártámogatások jelenlegi szintjét meg kell őrizni, a magyar gazdák csak a támogatásokkal együtt tudnak versenyképesen termelni. Ezért a közös uniós agrárpolitika 2020 utáni jövőjéről folytatott tárgyalásokon ezután is a leghatározottabban ki fogunk állni a magyar gazdák érdekében – jelentette ki a Szabolcs-Szatmár- Bereg megyei Szatmárcsekén tartott gazdafórumon a földművelésügyi miniszter.

A fórumon tolmácsolta a kormány elismerését a termelők felé, hogy erősítik az ország gazdasági és export növekedését, és ennek köszönhetően 55 ezer új munkahely született pár év alatt.

Fazekas Sándor elmondta, hogy az elmúlt időszak áfa csökkentései folytatódnak és jövő januártól várhatóan a hal és a sertésbelsőség adója is 5%-ra mérséklődik.

Elhangzott, hogy milyen nagymértékben nőtt (46 százalékkal bővült) az agrártámogatásokra felhasználható keret az elmúlt évekhez képest és ez milyen nagy segítséget jelentett, úgy a régi, mind az új mezőgazdasági vállalkozások számára.

A szakiskolákkal kapcsolatban megjegyezte, a korábbi fenntartóktól átvett intézményekkel felállt agrár-szakképzési rendszerben egységesítették a képzéseket, valamint elkezdődtek az oktatási épületek energetikai korszerűsítései és a gépbeszerzések is.

A tárcavezető előadásában hangsúlyosnak nevezte az élelmiszerbiztonságot, szavai szerint Magyarországnak az a célja, hogy a takarmányozás szempontjából is GMO-mentes legyen az ország.

A gazdálkodói kérdésekre válaszolva Fazekas Sándor elmondta, a beruházásokra vonatkozó döntések a Vidékfejlesztési Programban hamarosan megjelennek, a földalapú támogatások utolsó részleteit pedig várhatóan határidőig minden érintett gazdának kifizeti a Magyar Államkincstár.

Forrás: FM Sajtóiroda

Megosztás

A szerzőről

Reagálj

*